Relatie luchtvervuiling New York City en bosbranden op grote afstand

Een nieuwe studie toont aan dat luchtverontreinigende stoffen afkomstig van de rook van branden uit Canada en de zuidoostelijke VS honderden kilometers en enkele dagen aflegden om Connecticut en New York City te bereiken, waar het de concentraties van vervuiling aanzienlijk verhoogde.

Voor de studie, gepubliceerd op 21 januari in het European Geosciences Union (EGU) tijdschrift Atmospheric Chemistry and Physics, bewaakten onderzoekers in het lab van Drew Gentner, universitair hoofddocent chemische & milieutechniek, de luchtkwaliteit in het Yale Coastal Field Station in Guilford, CT en vier andere locaties in het grootstedelijk gebied van New York. In augustus 2018 zagen ze twee pieken in de aanwezigheid van luchtverontreinigende stoffen – beide samenvallend met luchtkwaliteitsadviezen in de regio New York voor ozon. De verontreinigende stoffen waren het soort dat werd gevonden in de rook van bosbranden en gecontroleerde agrarische verbranding. Met behulp van drie soorten bewijsmateriaal – gegevens van de waarnemingslocaties, rookkaarten van satellietbeelden en terugtracking van 3D-modellen van luchtpakketten (zowel de kaarten als de modellen zijn geproduceerd door de National Oceanic and Atmospheric Administration) – hebben de onderzoekers de verontreinigende stoffen getraceerd ‘ van oorsprong in het eerste evenement bij branden aan de westkust van Canada, en in het tweede evenement in het zuidoosten van de VS.

Verbranding van biomassa, die op grote schaal voorkomt tijdens bosbranden en sommige gecontroleerde brandwonden, is een belangrijke bron van luchtverontreinigende stoffen die de luchtkwaliteit, de gezondheid van de mens en het klimaat beïnvloeden. Deze gebeurtenissen laten talloze gassen in de atmosfeer ontsnappen en produceren deeltjes (PM), waaronder zwarte koolstof (BC) en andere primaire organische aerosolen (POA) met een diameter van minder dan 2,5 micrometer. Bekend als PM2.5, is aangetoond dat het bijzonder ernstige gezondheidseffecten heeft bij inademing.

Hoewel reactievere componenten vaak chemisch dichter bij hun plaats van herkomst worden getransformeerd, gaat PM2.5 meestal langer mee. In het geval van dit onderzoek kon daardoor veel van de branden naar de monitoringlocaties worden verplaatst – een periode variërend van enkele dagen tot ongeveer een week.

“Gezien de gevoeligheid van mensen voor de gezondheidseffecten die voortvloeien uit blootstelling aan PM2,5, is dit zeker iets dat moet worden beschouwd als beleidsmakers die langetermijnplannen voor het beheer van luchtkwaliteit opstellen,” zei Gentner.

De impact van natuurbrand zal de komende jaren waarschijnlijk steeds belangrijker worden.

“Wanneer mensen voorspellingen doen over klimaatverandering, voorspellen ze toenames van bosbranden, dus dit soort vervuiling komt waarschijnlijk vaker voor,” zei hoofdauteur Haley Rogers ’19, die een student was toen de studie werd uitgevoerd . “Dus wanneer mensen plannen maken voor luchtvervuiling en gezondheidseffecten, kun je niet alleen lokale bronnen aanspreken.”

Hoewel de niveaus van de PM2.5 in de loop van de tijd en afstand afnamen, merkte co-auteur Jenna Ditto, een afgestudeerde student in het laboratorium van Gentner, op dat bewustzijn van zijn aanwezigheid in de atmosfeer van cruciaal belang is voor de volksgezondheid.

“Studies tonen aan dat er geen veilige niveaus van PM2,5 zijn, dus meestal is elk niveau het bekijken waard,” zei ze.

Links

Scientific paper: https://doi.org/10.5194/acp-20-671-2020
Journal – Atmospheric Chemistry and Physics: https://www.atmospheric-chemistry-and-physics.net/