De Amerikaanse frisdrankkartels zijn de grootste killers in Mexico

Nummer één killer in Mexico zijn niet de drugskartels. Het is type 2 diabetes. El Susto (The Shock) vertelt het verhaal van hoe moedige volksgezondheidsactivisten in Mexico de reus, de krachtige drankenindustrie, ook bekend als ‘Big Soda’, hebben aangepakt toen ze actie ondernamen om de consumptie van suikerhoudende dranken te beteugelen, met ontnuchterende en inspirerende lessen voor de rest van de wereld.

Van alle traditionele eten en drinken aan de doden die liefdevol op familiealtaren zijn geplaatst tijdens Mexico’s Día de Muertos (Dag van de Doden), valt één favoriete drank op. De iconische vorm en het logo zijn overal ter wereld direct herkenbaar en de alomtegenwoordigheid op graven vandaag in hedendaags Mexico is geen toeval.

Sinds de sluizen van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst Mexico openden als een belangrijke markt voor Amerikaanse multinationale voedsel- en drankenbedrijven, is Coca-Cola een onderdeel geworden van het Mexicaanse landschap, de Mexicaanse manier van leven en de Mexicaanse manier van sterven. Tegenwoordig voeden Coca-Cola en andere frisdranken de belangrijkste doodsoorzaak in Mexico: diabetes type 2.

Hoe kan de verwoestende impact van de nummer één moordenaar in Mexico teniet worden gedaan? En welke lessen kunnen worden geleerd voor de rest van de wereld?

El Susto onthult een politieke revolutie voor alle consumenten en onthult de crisis in de volksgezondheid die wordt veroorzaakt door agressief op de markt gebracht en gedistribueerde zoete frisdranken en bewerkte voedingsmiddelen. Een volksbeweging in Mexico wordt geleid door volksgezondheidshelden Alejandro Calvillo en dr. Simon Barquera, die zowel de invloed van de industrie als de notoir corrupte overheid moeten bestrijden. Hun onwaarschijnlijke overwinning bij het behalen van de eerste nationale frisdrankbelasting tegen alle verwachtingen in, is een lichtend voorbeeld van hoe een land de volksgezondheid boven machtige marktkrachten en dwingende reclame kan plaatsen.