Invloed van dieet op de geestelijke gezondheid

Een nieuwe expert beoordeling bevestigt dat voeding de mentale gezondheid en welzijn aanzienlijk beïnvloedt, maar waarschuwt dat het bewijs voor veel diëten relatief zwak is. Dit is het actueelste overzicht van het nieuw terrein van Nutritional Psychiatry, geproduceerd door het Nutrition Network van de ECNP en gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift European Neuropsychopharmacology.

Hoofdauteur, professor Suzanne Dickson (Universiteit van Göteborg, Zweden) zei: “We hebben geconstateerd dat er steeds meer aanwijzingen zijn voor een verband tussen een slecht dieet en verergering van stemmingsstoornissen met angst en depressie. Veel algemene opvattingen over de gezondheidseffecten van bepaalde voedingsmiddelen worden niet ondersteund door soliede bewijs”.

De onderzoekers ontdekten dat er een aantal gebieden zijn waar het verband tussen voeding en geestelijke gezondheid stevig is ingeburgerd, zoals het vermogen van een vetrijk en koolhydraatarm dieet (een ketogeen dieet) om kinderen te helpen met epilepsie.

Ze ontdekten ook dat er goed bewijs is dat een mediterraan dieet, rijk aan groenten en olijfolie, geestelijke gezondheidsvoordelen vertoont, zoals bescherming tegen depressie en angst. Voor velen echter is het bewijs van voedingsmiddelen of supplementen niet doorslaggevend.

“Bij individuele omstandigheden vonden we vaak zeer gemengd bewijs”, zei Suzanne Dickson. “Met ADHD bijvoorbeeld: een toename van de hoeveelheid geraffineerde suiker in het dieet lijkt ADHD en hyperactiviteit te verhogen, terwijl het eten van meer verse groenten en fruit lijkt te beschermen. Maar er zijn er relatief weinig studies, en veel van hen zijn tekort om effecten op lange termijn te tonen “.

De studie bevestigt dat terwijl bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden geassocieerd met een geestelijke gezondheidstoestand maar vertelt ons weinig over waarom het voedsel dit effect veroorzaakt. Het concludeert dat de noodzaak om geestelijke gezondheidseffecten te koppelen aan aantoonbare voedingsoorzaken de belangrijkste focus van de toekomst onderzoek in voedingspsychiatrie moet zijn.

Professor Dickson vervolgde:  “Er is een algemene overtuiging dat voedingsadvies voor geestelijke gezondheid gebaseerd moet zijn op solied wetenschappelijk bewijs. In werkelijkheid is het heel moeilijk om te bewijzen dat specifieke diëten of specifieke voedingscomponenten bijdragen tot een mentale gezondheid.

De wetenschappers bevestigden dat sommige voedingsmiddelen gemakkelijk aantoonbare verbanden hebben met een geestelijke gezondheid, zo bijvoorbeeld kan de voeding in de baarmoeder en in het vroege leven significante gevolgen hebben voor de hersenfunctie op latere leeftijd. Het effect van voeding op de geestelijke gezondheid bij de algemene bevolking aantonen is moeilijker.

Suzanne Dickson zei: “Bij gezonde volwassenen zijn dieeteffecten op de geestelijke gezondheid vrij klein, en dat maakt het detecteren van deze effecten moeilijk: het kan zijn dat voedingssupplementen alleen werken als er tekortkomingen zijn vanwege een slecht dieet. We moeten ook rekening houden met genetica: subtiele verschillen in metabolisme kunnen betekenen dat sommige mensen beter reageren op veranderingen in voeding dan anderen.

Er zijn ook praktische problemen te overwinnen om diëten te testen. Een voedingsmiddel is geen medicijn, dus het moet anders worden getest  dan een medicijn. We kunnen iemand een dummypil geven om te zien of er een verbetering is vanwege het placebo-effect, maar je kunt mensen niet gemakkelijk een dummy te eten geven. Nutritional psychiatry is een nieuw vakgebied. De boodschap van dit artikel is dat de effecten van voeding op de geestelijke gezondheid reëel zijn, maar dat we voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies op basis van voorlopig bewijs. We hebben meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten van dagelijkse voeding”.

Vertaling: Andre Teirlinck