Huisdieren en vee spelen rol bij verspreiding virussen in het wild

Onze gedomesticeerde dieren – zowel huisdieren als vee – hebben de sleutel tot de verspreiding van virussen onder mensen en dieren in het wild volgens nieuw onderzoek met Swansea University. De studie heeft echter de patronen onthuld van hoe virussen worden gedeeld tussen mensen en diersoorten verschilt tussen de twee belangrijkste groepen RNA- en DNA-virussen.

Dr. Konstans Wells, leider van de onderzoeksgroep Biodiversity and Health Ecology aan de Swansea University, zei: “Vleermuizen worden algemeen erkend als gastheer van virussen die uiteindelijk kunnen overlopen in mensen met verwoestende gezondheidseffecten, maar de rol van andere zoogdiergroepen en vooral binnenlandse soorten voor de verspreiding van virussen is veel minder duidelijk.

“Veel van de huidige en toekomstige virale threads zijn gekoppeld aan virussen die circuleren in verschillende diersoorten, die mensen en zoogdieren met elkaar verbindt in een enorm netwerk van wie met wie virussen deelt.”

Dr. Wells en zijn collega’s hebben de associaties getraceerd tussen 1.785 virussoorten en 725 zoogdiergastheersoorten van over de hele wereld, volgens gepubliceerde wetenschappelijke gegevens.

De onderzoekers gebruikten computermodellen om te identificeren welke zoogdieren de meest centrale schakels zijn in de netwerken van hoe mensen en zoogdieren worden geassocieerd met dezelfde virussoorten, die mogelijke pathways van virusverspreiding en overloop vertegenwoordigen. Ze berekenden vervolgens of sommige virussoorten minder gespecialiseerd zijn dan andere, waardoor ze zich kunnen verspreiden over een meer divers scala aan gastheersoorten en een hoger risico vormen voor het ontstaan ​​van toekomstige ziekten.

De bevindingen leveren sterk bewijs dat, naast mensen, huisdieren de centrale schakels vormen in netwerken van zoogdier-gastheer-virus interacties, omdat ze virussen delen met veel andere soorten en de wegen vormen voor toekomstige verspreiding van het virus. Ze dragen ook de grootste hoeveelheden virussen waarvan bekend is dat ze worden gedeeld door mensen en dieren.

Link