Open brief mbt rol vleesverwerkers JBS en Marfrig bij ontbossing Amazone

Een nieuwe brief van 30 maatschappelijke organisaties over de hele wereld spoort investeerders en banken aan om twee keer na te denken voordat ze nieuwe aandelen JBS en Marfrig kopen, die beide binnenkort op de markt worden gebracht. JBS en Marfrig, twee van ‘s werelds grootste rundvleeshandelaren die actief zijn in Brazilië, zijn meerdere keren in verband gebracht met ontbossing van het Amazone woud, dat in de afgelopen 12 maanden woedende branden en snel toenemende ontbossingspercentages ondervond.

De brief komt als er rapporten verschijnen dat BNDES van plan is om aandelen te verkopen die het in beide bedrijven bezit in december 2019 of begin 2020. Het belicht verschillende aantijgingen van JBS en Marfrig’s banden met zorgwekkende ontbossing. Het wijst er ook op dat een onbekend, maar waarschijnlijk aanzienlijk deel van hun aankopen bij het Amazone-vee niet wordt gecontroleerd. Dit roept vragen op over hoe beleggers zonder deze informatie hun due diligence kunnen doen in het bedrijf en ervoor kunnen zorgen dat hun financiering niet wordt blootgesteld aan ontbossing.

“In de afgelopen 12 maanden werd een bosgebied gelijk aan meer dan zes keer de grootte van Londen vernietigd, een toename van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar,” schrijven ondertekenaars. “Deze alarmerende stijging van de vernietiging van de Amazone is geïntensiveerd onder de Bolsonaro-regering en ondermijnde wereldwijde verplichtingen en inspanningen om de huidige klimaatcrisis aan te pakken.”

Ze wijzen ook op claims van de federale officier van justitie in Brazilië, die stelt dat “geen enkel bedrijf dat momenteel aankopen doet bij Amazon kan zeggen dat hun toeleveringsketen ontbossingsvrij is.” In de brief worden beleggers en financiële dienstverleners opgeroepen om extra aandelenaankopen in JBS en Marfrig in te houden totdat ze de wettelijke naleving van elk bedrijf en de risico’s op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) nauwkeurig kunnen beoordelen.

Met groepen zoals Amazon Watch, Global Witness en Greenpeace Brazil hebben zich al aangemeld voor de brief, meer zullen naar verwachting hun namen de komende dagen toevoegen.

Tot de ondertekenaars behoren niet alleen organisaties die internationaal en binnen Brazilië werken aan bosbescherming, maar ook organisaties die de enorme menselijke kosten van ontbossing willen bestrijden, waaronder aanvallen op land- en milieuverdedigers en inheemse gemeenschappen – die onevenredig worden getroffen door bosvernietiging en land grijpers in verband met ontbossing en de veehouderij.

Van belang is dat de oproep volgt op een recente verklaring van 244 investeerders in september waarin bedrijven die aan ontbossing zijn blootgesteld, worden gevraagd dringend op te treden om de Amazone te redden. En het volgt op een Global Witness-onderzoek dat onthult hoe meer dan 300 banken en investeerders zes van ‘s werelds meest schadelijke agribedrijven hebben gesteund voor een bedrag van $ 44 miljard.

Zowel JBS als Marfrig ontkenden de aantijgingen die hen met ontbossing verbinden, beweren dat ze systemen hebben die het kopen van vee uit ranches waar ontbossing heeft plaatsgevonden uitsluiten en die door onafhankelijke audits zijn geverifieerd – vollediger reacties van de bedrijven op deze aantijgingen zijn te zien in de open brief hier gelinkt.

Shona Hawkes, Senior Global Policy Adviser, Global Witness zei:

“Slechts drie korte maanden geleden hebben investeerders echt hun best gedaan door een nieuw engagement te tonen om hun macht voor het algemeen belang te gebruiken – met behulp van hun collectieve stem om een ​​einde te maken aan de snel escalerende vernietiging van de Braziliaanse Amazone.

“Deze nieuwe potentiële verkoop van aandelen in JBS en Marfrig – bedrijven die worden beschuldigd van meerdere links naar ontbossing door Amazon – zal de eerste echte test zijn van die investeerdersbelofte.

“Banken en financiers voorkomen dat geld stroomt in de vernietiging van een bos dat van vitaal belang is voor het stoppen van de instorting van het klimaat, of dat doen ze niet. Of ze er nu voor kiezen om de aankoop van deze aandelen te vergemakkelijken of ze zelf te verzilveren, de rol van onze financiële instellingen is hierbij cruciaal. ”

De woordvoerder van Global Witness wees er ook op dat aantijgingen van onregelmatige praktijken met betrekking tot investeringen in JBS door BNDES niet onopgemerkt waren gebleven door officiële instanties, waardoor potentiële investeerders in de aandelen van JBS aan deze risico’s werden blootgesteld. In oktober 2019 publiceerde een parlementair onderzoek van de Kamer van Afgevaardigden van Brazilië een rapport over illegale praktijken van BNDES’s eerdere financiering van verschillende bedrijven, inclusief beschuldigingen van onregelmatigheden in haar financiële transacties met JBS tussen 2005 en 2014.

In een verklaring in 2017 over de financiële relatie van JBS met BNDES, ontkende het bedrijf “dat er sprake was van favoritisme in de activiteiten van BNDES’s dochteronderneming, BNDESPar, en dat deze werden uitgevoerd volgens de regels van de kapitaalmarkten in Brazilië.”

Hawkes wees ook op de rol die regeringen, met name in het VK, Frankrijk en de VS, spelen bij het reguleren van hun financiële systemen om ervoor te zorgen dat een einde komt aan snelle investeringen in projecten die schadelijk zijn voor het milieu.

“Verplichte due diligence is hier cruciaal,” zei ze, “het moet worden ingevoerd voor alle financiers, banken, investeerders en bedrijven die opzettelijk of anderszins de vernietiging van het milieu en mensenrechtenschendingen kunnen voeden.”

https://www.globalwitness.org/en/press-releases/open-letter-global-investors-and-financial-service-providers/