Het redden van de ozonlaag in 1987 vertraagde de opwarming van de aarde

Het Montreal Protocol, een internationale overeenkomst ondertekend in 1987 om te voorkomen dat chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK’s) de ozonlaag vernietigen, lijkt nu het eerste internationale verdrag te zijn dat de snelheid van de opwarming van de aarde met succes vertraagt.

Montreal protocol
Het protocol heeft een veel grotere impact op de opwarming van de aarde dan de Kyoto-overeenkomst. Afbeelding: Shutterstock

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Environmental Research Letters heeft aangetoond dat dankzij het Montreal Protocol de huidige temperaturen van vandaag aanzienlijk lager zijn. En tegen het midden van de eeuw zal de aarde – gemiddeld – minstens 1 ° C koeler zijn dan zonder de overeenkomst zou zijn geweest. Beperking is zelfs nog groter in regio’s zoals het Noordpoolgebied, waar de vermeden opwarming maar liefst 3 ° C – 4 ° C zal bedragen.

“In massa zijn CFK’s duizenden keren krachtiger een broeikasgas dan CO2, dus het Montreal Protocol redde niet alleen de ozonlaag, maar verminderde ook een aanzienlijk deel van de opwarming van de aarde”, zei hoofdauteur van de krant Rishav Goyal.

“Opmerkelijk is dat het protocol een veel grotere impact heeft gehad op de opwarming van de aarde dan de Kyoto-overeenkomst, die specifiek was ontworpen om broeikasgassen te verminderen. Maatregelen die worden genomen als onderdeel van de Kyoto-overeenkomst zullen de temperaturen tegen het midden van de eeuw slechts met 0,12 ° C verlagen – vergeleken met een volledige mitigatie van 1 ° C uit het Protocol van Montreal. ”

De bevindingen werden onbedoeld gedaan toen het team begon te kwantificeren hoe het Montreal Protocol de luchtcirculatie rond Antarctica had beïnvloed. Om hun resultaten te krijgen, hebben de onderzoekers het mondiale klimaat gemodelleerd volgens twee scenario’s van atmosferische chemie – één met en één zonder dat het Montreal Protocol is vastgesteld. Vervolgens hebben ze deze simulaties uitgebreid naar de toekomst met behulp van conservatieve schattingen voor niet-toegestane CFC-emissies – ingesteld op 3% groei per jaar, veel minder dan de waargenomen CFC-groeipercentages op het moment van oprichting van het Montreal Protocol. Hun resultaten onderschatten daarom waarschijnlijk de daadwerkelijke impact van het internationale verdrag om CFK’s te verminderen.