Zwangere rokers hebben hoger risico op zwangerschapsdiabetes

Roken tijdens de zwangerschap is een van de belangrijkste risicofactoren voor slechte zwangerschapsuitkomsten. In de Verenigde Staten rookt 10,7% van alle vrouwen tijdens hun zwangerschap of worden ze blootgesteld aan passief roken. Daarbij plaatsen ze hun baby’s een groter risico op vroeggeboorte, een lager geboortegewicht en ontwikkelingsachterstanden dan hun niet-rokende tegenhangers.

Naast deze risico’s ontdekte een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Dr. Yael Bar-Zeev aan de Braun School of Public Health and Community Medicine van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, in samenwerking met Dr. Haile Zelalem en professor Ilana Chertok aan de Universiteit van Ohio, dat roken tijdens de zwangerschap kan ook het risico van een vrouw op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM) verhogen. Zwangerschapsdiabetes leidt tot hogere risico’s voor zwangerschap en complicaties bij de geboorte, zoals macrosomie (grotere dan gemiddelde baby’s) en keizersnedes.

De bevindingen werden deze week gepubliceerd in Obstetrie & Gynaecologie.