Kinderen van mishandelde moeders hebben 50% meer kans op laag IQ

Kinderen van vrouwen die huiselijk geweld hebben gemeld tijdens de zwangerschap of tijdens de eerste zes jaar van hun leven, hebben bijna 50% meer kans op een laag IQ op 8-jarige leeftijd blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Manchester. In dit onderzoek van de epidemiologen van de Universiteit van Manchester had 13% van de kinderen van wie de moeder geen huiselijk geweld ervoer, een IQ van minder dan 90 op 8-jarige leeftijd. Als hun moeder fysiek geweld van hun partner ervoer, hetzij tijdens de zwangerschap of tijdens de eerste zes jaar van het leven van het kind, stijgt het cijfer tot 22,8%. Het team onder leiding van Dr. Kathryn Abel van de Universiteit van Manchester toont de kans op een laag IQ tot 34,6% als de moeder herhaaldelijk werd blootgesteld aan huiselijk geweld. Dat betekent dat kinderen met moeders die herhaaldelijk huiselijk geweld lijden tijdens de zwangerschap en de eerste zes jaar van het leven van hun kind bijna drie keer meer kans hebben om een laag IQ te hebben op de leeftijd van 8, vinden onderzoekers.

Link