Koffie vermindert risico op metabool syndroom

Een rapport van het Instituut voor wetenschappelijke informatie over koffie (ISIC) benadrukt de potentiële rol van koffieconsumptie bij het verminderen van het risico op het ontwikkelen van MetS, een aandoening die naar schatting meer dan een miljard mensen over de hele wereld treft1. Met MetS verhoogt het risico op cardiovasculaire problemen, waaronder coronaire hartziekten en beroerte. Het rapport, getiteld ‘Coffee and Metabolic Syndrome: A review of the nieuwste onderzoek’, vat het onderzoek samen dat is besproken tijdens een satellietsymposium georganiseerd door ISIC op de 13e European Nutrition Conference georganiseerd door de Federation of European Nutrition Society (FENS) in Dublin, Ierland.

Tijdens het symposium besprak assistent-professor Giuseppe Grosso zijn eigen wetenschappelijk onderzoek naar de associatie tussen koffieconsumptie en MetS in Poolse en Italiaanse cohorten en onderzocht hij de potentiële mechanistische perspectieven achter de omgekeerde associatie. Zijn onderzoek suggereert dat polyfenolen in koffie mogelijk betrokken zijn bij de omgekeerde associatie, met name fenolzuren en flavonoïden. Hij beoordeelde ook onderzoek dat suggereert dat matige koffieconsumptie geassocieerd is met een vermindering van hart- en vaatziekten, kanker, mortaliteit door alle oorzaken en type 2 diabetes.

Universitair hoofddocent Estefania Toledo beoordeelde meta-analyses waarbij associaties tussen koffieconsumptie en MetS werden overwogen en besprak werk in een mediterraan cohort. Haar onderzoek naar het SUN (Seguimiento University of Navarra) cohort betrof 22.000 mensen en beschouwde specifiek cafeïne- en cafeïnevrije koffie6. De studie concludeerde dat matig koffieconsumptie (1-4 kopjes per dag) geassocieerd was met een verminderd risico op MetS, terwijl hogere innames dat niet waren. Dit werd gemeld voor zowel gewone als cafeïnevrije koffie.

1. Saklaven M.G. (2018) The Global Epidemic of the Metabolic Syndrome. Curr Hypertens Rep, 20(2):12.

2. Grosso G. et al. (2015) Association of daily coffee and tea consumption and metabolic syndrome: results from the Polish arm of the HAPIEE study. Eur J Nutr, 54(7):1129-37.

3. Grosso G. et al. (2014) Factors associated with metabolic syndrome in a mediterranean population: role of caffeinated beverages. J Epidemiol, 24(4):327-33.

4. Grosso G. et al. (2016) Coffee consumption and risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality in smokers and non-smokers: a dose-response meta-analysis. Eur J Epidemiol, 31(12):1191-1205.

5. Carlstom M., Larsson S.C. (2018) Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutr Rev, 76(6):395-417.

6. Navarro A.M. et al. (2019) Coffee consumption and risk of hypertension in the SUN Project. Clin Nutr, 38(1):389-397.

7. Grosso G. et al (2017) Long-Term Coffee Consumption Is Associated with Decreased Incidence of New-Onset Hypertension: A Dose-Response Meta-Analysis. Nutrients, 9(8). pii: E890.

8. Marventano S. et al. (2016) Coffee and tea consumption in relation with non-alcoholic fatty liver and metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis of observational studies. Clin Nutr, 35(6):1269-1281.

9. Shang F., Li X., Jiang X. (2016) Coffee consumption and risk of the metabolic syndrome: A meta-analysis. Diabetes Metab, 42(2):80-7.

10. Wilsgaard T., Jacobsen K. (2011) Lifestyle factors and incident metabolic syndrome: The Tromsø Study 1979-2001. Diab Res & Clin Prac, 78(2):217-224.

11. Lee A. et al. (2019) Coffee Intake and Obesity: A Meta-Analysis. Nutrients, 11(6). p ii: E1274.

12. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.