Zwangere vrouwen moeten zwaar geraffineerd voedsel en fastfood vermijden

Als je zwanger bent, moet je misschien twee keer nadenken voordat je een hamburger gaat eten of een voorverpakt gebakje pakt, zo blijkt uit onderzoek dat vorige maand is gepubliceerd in het tijdschrift Environmental International.

Vreemd genoeg is het niet het voedsel waar het rapport zich op richt – niet de frietjes, hamburgers of zelfs de shakes en gebakjes – maar wat het voedsel aanraakt voordat je het eet.

Onderzoek toont aan dat ftalaten, een klasse chemicaliën die in verband worden gebracht met plastic, van de verpakking, de verpakking en zelfs van plastic handschoenen die voedselverwerkers dragen, in het voedsel terecht kunnen komen. Eenmaal geconsumeerd tijdens de zwangerschap kunnen de chemicaliën in de bloedbaan terechtkomen, via de placenta en vervolgens in de bloedbaan van de foetus.

De chemische stof kan oxidatieve stress en een ontstekingscascade in de foetus veroorzaken, zo merkten de onderzoekers op. Eerdere literatuur heeft aangetoond dat blootstelling aan ftalaten tijdens de zwangerschap het risico op een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en geestelijke gezondheidsproblemen bij kinderen zoals autisme en ADHD kan verhogen.

Dit is de eerste studie bij zwangere vrouwen die aantoont dat diëten met meer ultrabewerkte voedingsmiddelen verband houden met een grotere blootstelling aan ftalaten, schreven de auteurs.

De onderzoekers ontdekten dat ultrabewerkt voedsel gemiddeld 10% tot 60% van het dieet van de deelnemers uitmaakte, of 38,6%. Elk 10% hoger aandeel van ultrabewerkt voedsel in het dieet werd geassocieerd met 13% hogere concentratie van di(2-ethylhexyl) ftalaat, een van de meest voorkomende en schadelijke ftalaten. De hoeveelheden ftalaten werden afgeleid uit urinemonsters van de vrouwen in het onderzoek.

Ultrabewerkte voedingsmiddelen, volgens de onderzoekers, zijn meestal gemaakt van stoffen uit voedingsmiddelen zoals oliën, suiker en zetmeel, maar zijn zo veranderd door de verwerking en de toevoeging van chemicaliën en conserveringsmiddelen om hun uiterlijk of houdbaarheid te verbeteren, dat ze moeilijk te herkennen zijn van hun oorspronkelijke vorm, merkten de onderzoekers op. Dit zijn bijvoorbeeld verpakte cakemixen of verpakte frietjes, hamburgerbroodjes en frisdrank.

Bij fastfood kunnen de handschoenen die de werknemers dragen en de opslag-, bereidings- en serveerapparatuur of -gereedschappen de belangrijkste bronnen van blootstelling zijn. Zowel bevroren als verse ingrediënten zouden onder deze bronnen vallen, aldus hoofdauteur Brennan Baker, een postdoctoraal onderzoeker in het lab van Sathyanarayana.

Links

https://news.byu.edu/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024000138