Ziekenhuisvloeren hotspot voor bacteriën

Volgens een studie als onderdeel van de procedure van Decennial 2020: The Sixth International Conference on Healthcare-Associated Infections raken de vloeren van ziekenhuiskamers snel en vaak besmet met antibioticaresistente bacteriën binnen enkele uren na opname van een patiënt, en creëren zo een overdrachtsroute van potentieel gevaarlijke organismen. Decennial 2020, een initiatief van Centers for Disease Control and Prevention and the Society for Healthcare Epidemiology of America, werd in maart geannuleerd vanwege de pandemie. Alle abstracts die voor de vergadering zijn geaccepteerd, werden gepubliceerd als een supplementnummer in het tijdschrift Infection Control & Hospital Epidemiology.

“Als bacteriën op vloeren zouden blijven, zou dat er niet toe doen, maar we zien een duidelijk bewijs dat deze organismen worden overgedragen op patiënten ” zei Curtis Donskey, MD, senior auteur van de studie- en ziekenhuisepidemioloog aan het Cleveland VA Medical Center. “Handhygiëne is van cruciaal belang, maar we moeten praktische benaderingen ontwikkelen om ondergewaardeerde bronnen te verminderen en zo patiënten te beschermen.”

Onderzoekers van het Northeast Ohio VA Healthcare System volgden nauwlettend de besmetting in ziekenhuiskamers van 17 nieuw opgenomen patiënten om de timing en de route van overdracht van bacteriën bii patiënten te identificeren. Voor het testen werden de kamers grondig schoongemaakt en ontsmet en alle patiënten waren negatief gescreend op methicilline resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en andere aan de gezondheidszorg gerelateerde bacteriën. Onderzoekers observeerden de interacties van patiënten met medisch personeel en draagbaar apparatuur, verzamelden één tot drie keer per dag culturen van de sokken van patiënten, bedden en andere gevoelige oppervlakken, evenals belangrijke delen van de vloer.

Bijna de helft van de kamers testte binnen de eerste 24 uur positief op MRSA, en MRSA, C. difficile en vancomycine resistente enterokokken (VRE) ziekteverwekkers werden geïdentificeerd in 58% van de patiëntenkamers binnen vier dagen na inname. Vervuiling begon vaak op de vloeren, maar verplaatste zich uiteindelijk naar de  sokken, het beddengoed en omgeving.

“Terwijl we laten zien dat deze eng klinkende bugs hun weg kunnen vinden in de kamer van een patiënt en dichtbij, zal niet iedereen die een ziekteverwekker capteert een infectie krijgen”, zegt Sarah Redmond, hoofdauteur en student geneeskunde aan de Case Western Reserve University School of Medicine.  “Met dat in gedachten; zijn er eenvoudige manieren om deze gebieden van blootstelling aan te pakken zonder al te veel nadruk te leggen op het risico?”

In een verwante studie gepubliceerd in augustus in Infection Control & Hospital Epidemiology, rapporteerden de auteurs vergelijkbare bevindingen van een frequente detectie van SARS-CoV-2-nucleïnezuur op de vloeren en de schoenen van personeel op een COVID-19-afdeling. De auteurs merken op dat verder onderzoek nodig is om de rol uit te klaren van vloerverontreiniging bij de overdracht van beide bacteriële en virale pathogenen en om praktische benaderingen te identificeren voor het aanpakken van de

verontreiniging. Op de COVID-19-afdeling werd de besmetting verminderd met eenvoudige aanpassingen van het protocol voor vloerreiniging en -desinfectie.

Onderzoekers merkten verschillende beperkingen van de studie op, waaronder de kleine omvang van de steekproef en variabelen in kenmerken bij patiënten en medisch personeel dat van invloed kan zijn op de veralgemening van de bevindingen voor andere ziekenhuizen.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck