Zenuwstimulatie kan vrouwen met fibromyalgie ten goede komen

Een behandeling met elektrische zenuwstimulatie hielp vrouwen met fibromyalgie tijdens een recent klinisch onderzoek. De bevindingen zijn gepubliceerd in Arthritis & Rheumatology.

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door pijn en vermoeidheid, vooral tijdens lichamelijke activiteit. Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) levert elektrische stromen door de huid om zenuwbanen in het lichaam te activeren die pijn remmen.

In deze studie resulteerde TENS in significante verbeteringen in bewegingsgerelateerde pijn en vermoeidheid vergeleken met placebo of geen TENS. De TENS-behandeling werd gegeven samen met standaardbehandelingen voor fibromyalgie. Zo kan het mensen een hulpmiddel bieden om pijn en vermoeidheid te beheersen zonder aanvullende pijnstillers te nemen.

“TENS is zonder recept verkrijgbaar, is goedkoop en is veilig en gemakkelijk te gebruiken”, zei senior auteur Kathleen A. Sluka, PT, PhD, FAPTA, van de Universiteit van Iowa. “Het kan een zelfmanagementoptie bieden voor mensen met chronische pijn, met name fibromyalgie, om een ​​extra niveau van pijnverlichting te bieden.