Wrede experimenten op apen door bedrijf van Elon Musk

Als onderdeel van een lopende rechtszaak door een nationale artsengroep, de Universiteit van Californië, heeft Davis deze maand onthuld dat het 371 foto’s bezit die verband houden met apenexperimenten uitgevoerd door het bedrijf Neuralink van Elon Musk. Het Physicians Committee for Responsible Medicine zonder winstoogmerk heeft UC Davis in februari 2022 aangeklaagd wegens weigering om foto’s en video’s van de experimenten vrij te geven.

Volgens veterinaire gegevens van de universiteit sneden Neuralink-onderzoekers gaten in de schedels van apen om elektroden in de hersenen van de dieren te implanteren als onderdeel van het werk van het bedrijf aan een ‘hersen-machine-interface’. Tussen 2017 en 2020 betaalde het bedrijf UC Davis $ 1,4 miljoen om de faciliteiten en dieren van de universiteit te gebruiken. Neuralink voert nu experimenten uit in zijn faciliteiten in Californië en Texas.

In een juridisch document erkende UC Davis op 7 september. 7 dat het 185 foto’s heeft die betrekking hebben op necropsieën van dieren die zijn gedood tijdens de Neuralink-experimenten. Toch voerden de advocaten van de universiteit aan dat de beelden niet mogen worden vrijgegeven omdat het publiek ze verkeerd zou begrijpen.

“UC Davis denkt dat het publiek te dom is om te weten waar ze naar kijken”, zegt Ryan Merkley, directeur van research advocacy bij de Physicians Committee. “Maar het is duidelijk dat de universiteit gewoon voor de belastingbetalers probeert te verbergen dat ze samenwerkte met Elon Musk om experimenten uit te voeren waarbij dieren leden en stierven.”

Meer dan 600 pagina’s met records die eerder door UC Davis waren vrijgegeven, toonden apen die leden aan chronische infecties, toevallen, verlamming en pijnlijke bijwerkingen na experimenten van Neuralink. Bij twee afzonderlijke incidenten gebruikten onderzoekers een niet-goedgekeurde lijm genaamd BioGlue om gaten in de schedels van de dieren te vullen, die doorsijpelden naar de hersenen van de apen. Bij één aap veroorzaakte het gebruik van BioGlue bloedingen in haar hersenen, en ze braakte zo veel van de daaruit voortvloeiende bijwerkingen dat ze open zweren in haar slokdarm kreeg.

UC Davis erkende ook dat het in het bezit is van nog eens 186 foto’s die zijn gemaakt door Neuralink-medewerkers met betrekking tot de apenexperimenten. Maar ondanks publieke financiering van de universiteit en uitgebreid werk van openbare medewerkers aan de experimenten, beweert UC Davis dat deze afbeeldingen niet mogen worden vrijgegeven omdat ze “eigendom” zijn.

“Deze foto’s zijn openbare registers die zijn gemaakt met openbare middelen, en het publiek verdient toegang tot het onderzoek waarvoor ze hebben betaald”, zegt Deborah Dubow Press, Esq., associate general counsel bij de Physicians Committee.

Link