Wat is katerangst na gebruik van alcohol?

Ben je ooit wakker geworden in de ochtend (of middag) met een hoofd vol zorgen na een paar drankjes de avond ervoor?

Als dit vakantieseizoen ten einde loopt – na weken van kerstfestiviteiten, vakantiefeesten en nieuwjaarsvieringen – kunnen velen van jullie wat katerangst of ‘hangxiety’ krijgen nadat ze net een beetje te vrolijk zijn geworden. Als neurowetenschapper die onderzoekt hoe eten en drinken de hersenfunctie beïnvloeden, wil ik uitleggen hoe alcohol drinken de volgende dag tot angsten kan leiden.

Van tequila tot endorfines en dopamine

Alcoholische dranken – bier, wijn of sterke drank – verstoren het delicate evenwicht van chemicaliën in de hersenen, neurotransmitters genoemd. Alcohol heeft een cocktail van effecten op de hersenfunctie die op dat moment leuk kan zijn, maar de volgende dag veel minder leuk. De aangename effecten van alcohol zijn te wijten aan de afgifte van endorfines – natuurlijke opioïde hormonen in de hersenen.

https://qbi.uq.edu.au/brain/brain-physiology/what-are-neurotransmitters

https://doi.org/10.1126/scitranslmed.3002902

Goede gevoelens komen ook van alcohol die de afgifte van dopamine verhoogt door het beloningssysteem van de hersenen te activeren – het mesolimbische pad. Dopamine-afgifte versterkt het gedrag – waardoor het waarschijnlijker is dat we opnieuw doen wat de dopamine-toename heeft veroorzaakt.

https://www.sciencenewsforstudents.org/article/explainer-what-dopamine

https://www.neuroscientificallychallenged.com/glossary/mesolimbic-pathway

Dus we leren snel dat het schot van tequila of een glas wijn ons een goed gevoel gaf, waardoor we meer wilden.

Maar alcohol beïnvloedt meer dan alleen de lonende chemicaliën in de hersenen. Alcohol verandert de niveaus van neurotransmitters die de hersenactiviteit en -functie regelen. Hersenbeeldvorming laat zien dat alcohol de activiteit in de prefrontale cortex en temporale kwab vermindert – belangrijke centra voor besluitvorming, zelfcontrole en geheugen.

https://doi.org/10.1016/0925-4927(90)90007-S

Gevoelens van angst, ongemak en stress

Alcohol verhoogt de activiteit van de belangrijkste remmende chemische stof GABA (gamma-aminoboterzuur) van de hersenen door de effecten ervan na te bootsen op synapsen – de verbindingen tussen neuronen.

https://thebrain.mcgill.ca/flash/d/d_04/d_04_m/d_04_m_peu/d_04_m_peu.html

http://whoami.sciencemuseum.org.uk/whoami/findoutmore/yourbrain/howdodrugsaffectyourbrain/whatsasynapse

GABA vermindert de activiteit van een neuron en alcohol overdrijft dit effect. Verhoogde GABA bevordert gevoelens van ontspanning en kalmte, waardoor we socialer en minder gestresst worden.

Na nog een paar drankjes blokkeert alcohol het glutamaatsysteem. Glutamaat is de belangrijkste prikkelende zender in de hersenen en speelt een belangrijke rol bij het vormen van herinneringen en emoties.

https://neurohacker.com/what-is-glutamate

Evenwicht tussen GABA en glutamaat is van vitaal belang voor een optimale hersenfunctie. Alcohol verschuift dit evenwicht. Alcohol wordt een depressivum van het centrale zenuwstelsel genoemd omdat het zowel de remmende GABA verhoogt als het prikkelende glutamaat vermindert.

https://www.addictioncenter.com/alcohol/is-alcohol-a-depressant/

Wanneer je hersenen hoge niveaus van GABA en lage niveaus van glutamaat detecteren, passen ze zich snel aan om deze onbalans tegen te gaan. Compenserende veranderingen resulteren in lage niveaus van GABA en verhoogd glutamaat die gevoelens van angst, onrust en stress veroorzaken, die tot de volgende dag aanhouden.

https://dx.doi.org/10.2147%2FNDT.S58841

https://doi.org/10.1038/nrd2462

Oh nee … heb ik dat echt gedaan?

Na verschillende alcoholische dranken vertraagt ​​glutamaattransmissie in de mediale temporale kwab – het hersengebied waar herinneringen worden gevormd.

https://science.sciencemag.org/content/253/5026/1380

Door alcohol teweeggebracht geheugenverlies of “black-outs” worden veroorzaakt door een snelle toename van alcoholgehaltes in het bloed, vaak als gevolg van binge drinking. Een binge wordt gedefinieerd als meer dan vier of vijf drankjes in twee uur voor respectievelijk vrouwen en mannen.

https://www.centeronaddiction.org/the-buzz-blog/science-behind-blacking-out

https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/binge-drinking.htm

In het nuchtere brein worden herinneringen gevormd nadat informatie is overgedragen van kortetermijngeheugen naar langetermijngeheugen. Dit proces wordt geheugenconsolidatie genoemd. Herinneringen voor evenementen kunnen vervolgens worden opgehaald en onthouden.

https://science.howstuffworks.com/life/inside-the-mind/human-brain/human-memory2.htm

https://www.verywellmind.com/what-is-long-term-memory-2795347

https://human-memory.net/memory-consolidation/

Alcohol interfereert met de consolidatie en het ophalen van herinneringen, wat leidt tot verwarring en onzekerheid de volgende dag. Deze wazige herinneringen aan de gebeurtenissen van de nacht (“Oh nee … heb ik dat echt gedaan ?!”) kunnen grote angst veroorzaken.

Alcohol verstoort ook de slaapkwaliteit dramatisch, waardoor de REM-fase slaap wordt verminderd wanneer dromen zich voordoen. REM-slaap is van cruciaal belang voor het coderen van langdurige herinneringen. Dus een slechte nachtrust na het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat herinneringen gefragmenteerd raken.

https://www.sleepfoundation.org/articles/how-alcohol-affects-quality-and-quantity-sleep

https://doi.org/10.1152/physrev.00032.2012

Verlegen mensen lijden meer

Niet iedereen ervaart hangxiety, maar sommigen kunnen het meer ervaren dan anderen. Een recente studie wees uit dat de intensiteit van een hangxiety-ervaring varieert tussen mensen op basis van persoonlijkheidskenmerken, terwijl gecontroleerd wordt op alcoholconsumptie en alcoholgehalte in het bloed.

https://doi.org/10.1016/j.paid.2018.10.034

Personen met meer gerapporteerde schuweigenschappen ervoeren verhoogde niveaus van angst na alcoholconsumptie dan mensen met lagere baseline niveaus van verlegenheid.

Kun je hangxiety voorkomen?

De enige gegarandeerde manier om katerangst te voorkomen, is om geen alcohol te drinken.

U kunt de nadelige effecten van alcohol echter verminderen door minder te drinken. Door drankjes uit elkaar te houden met glazen water, kunt u de snelle toename van alcohol in het bloed vermijden die het geheugen schaadt en gehydrateerd blijven om de hoofdpijn de volgende dag te verminderen.

Amy Reichelt, BrainsCAN Research Fellow at Western University’s Schulich School of Medicine & Dentistry, Western University

This article is republished from The Conversation under a Creative Commons license. Read the original article.

The Conversation