Wanneer je microbioom en je genoom geen goede combinatie zijn

Een van de meest verbazingwekkende ontdekkingen van de afgelopen tijd is hoeveel invloed darmbacteriën hebben op onze gezondheid en welzijn. Naast het extraheren van voedingsstoffen uit voedsel, beschermt de collectieve activiteit van deze kleine organismen ons tegen infecties en helpt het ons immuunsysteem te reguleren. Veranderingen in de darmflora zijn echter betrokken bij ziekten variërend van obesitas en diabetes tot inflammatoire darmaandoeningen en kanker.

In een onderzoek dat deze maand in de Annals of the Reheatic Diseases is gepubliceerd, hebben onderzoekers onder leiding van een team van de universiteit van Osaka ontdekt dat het RA-darmmetagenoom van de Japanse bevolking interessante kenmerken en een populatie-specifieke relatie met het gastheergenoom had.

Reumatoïde artritis is een veel voorkomende auto-immuunziekte die pijnlijke ontstekingen en schade aan de gewrichten van getroffen patiënten veroorzaakt. Onderzoekers hebben tot nu toe een hele reeks genetische en omgevingsfactoren in verband gebracht met het begin van reumatoïde artritis, waarbij de microbiota onlangs opkwam als een mogelijke bijdragende factor. Hoewel overstimulatie van de immuunrespons door specifieke bacteriën is betrokken bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis, blijft de discussie over de manier waarop de microbiota als geheel bijdraagt ​​aan de pathogenese van reumatoïde artritis, onderwerp van veel discussie.

Link