Vroeggeboorte door ftalaten

NIH-studie van zwangere vrouwen bevestigt verband met chemicaliën die de zwangerschap kunnen beïnvloeden.

Uit nieuw onderzoek van de National Institutes of Health blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap aan meerdere ftalaten worden blootgesteld, een verhoogd risico op vroeggeboorte riskeren.

Ftalaten zijn chemicaliën die worden gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging, zoals cosmetica, maar ook in oplosmiddelen, wasmiddelen en voedselverpakkingen.

Na analyse van gegevens van meer dan 6.000 zwangere vrouwen in de Verenigde Staten, ontdekten de onderzoekers dat vrouwen met hogere concentraties van verschillende ftalaat metabolieten in de urine meer kans hadden om te vroeg te bevallen nl.drie of meer weken voor de uitgerekende datum.

“Een vroeggeboorte kan gevaarlijk zijn voor zowel baby als moeder, dus is het belangrijk om risicofactoren te identificeren die dit kunnen voorkomen”, zegt Kelly Ferguson, Ph.D., epidemioloog bij het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) , onderdeel van NIH, en de senior auteur van de studie gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Pediatrics.

*In deze studie, de grootste tot nu toe over dit onderwerp, hebben Ferguson en haar team gegevens verzameld van 16 onderzoeken die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd, waaronder gegevens van individuële deelnemers over prenatale urinaire ftalaatmetabolieten (die de blootstelling aan ftalaten aanwijzen) en de timing van geboorte. Onderzoekers analyseerden gegevens van in totaal 6.045 zwangere vrouwen die tussen 1983-2018 bevielen. Negen procent, of 539, van de vrouwen in het onderzoek beviel te vroeg. Ftalaat metabolieten werden gedetecteerd in meer dan 96% van de urinemonsters.

Hogere concentraties van de meeste onderzochte ftalaatmetabolieten waren geassocieerd met een iets hogere kans op vroeggeboorte. Blootstelling aan vier van de 11 ftalaten die bij zwangere vrouwen werden gevonden, was geassocieerd met een 14-16% grotere kans op vroeggeboorte. De meest consistente bevindingen waren voor blootstelling aan een ftalaat dat veel wordt gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging zoals nagellak en cosmetica.

De onderzoekers gebruikten ook statistische modellen om interventies te simuleren die de blootstelling aan ftalaten verminderen. Ze ontdekten dat het verminderen van het mengsel van ftalaat metabolieten met 50% vroeggeboorten met gemiddeld 12% kon voorkomen. Interventies die gericht zijn op gedrag, zoals het proberen om ftalaatvrije producten voor persoonlijke verzorging te selecteren (indien vermeld op het etiket), vrijwillige acties van bedrijven om ftalaten in hun producten te verminderen, of veranderingen in normen en regelgeving kunnen bijdragen aan een vermindering van blootstelling en een bescherming van zwangerschappen.

“Het is moeilijk voor mensen om de blootstelling aan deze chemicaliën in het dagelijks leven volledig te voorkomen, maar onze resultaten tonen aan dat zelfs kleine verminderingen binnen een grote populatie positieve gevolgen kunnen hebben voor zowel moeder als kind,” zei Barrett Welch, Ph.D., postdoctoraal fellow bij NIEHS en hoofd auteur van de studie.

Het eten van vers, zelfgemaakt voedsel, het vermijden van bewerkt voedsel uit plastic verpakkingen en het kiezen van geurvrije producten of producten met het label ‘ftalaatvrij’ zijn voorbeelden van dingen die mensen kunnen doen om blootstelling te verminderen. Wijzigingen in de hoeveelheid en soorten producten die ftalaten bevatten, kunnen ook de blootstelling verminderen.

De onderzoekers voeren aanvullende onderzoeken uit om de mechanismen te ontrafelen waarmee blootstelling aan ftalaten de zwangerschap kan beïnvloeden en om te bepalen of er effectieve manieren zijn om blootstelling te verminderen.

Vertaling Andre Teirlinck