Satellieten gebruiken om plastic te detecteren vanuit de ruimte

Het lokaliseren van ophopingen van plastic in de oceaan is de eerste stap in het opruimen ervan – maar de jacht op plastic op zee is kostbaar en kost veel middelen.

Wetenschappers werken aan een nieuwe manier om deze hotspots te vinden: door hyperspectrale satellieten te gebruiken om ‘plastic vingerafdrukken’ vanuit de ruimte te detecteren. We hebben nu een belangrijke hyperspectrale dataset gepubliceerd in samenwerking met onderzoekers van de Carl von Ossietzky Universiteit van Oldenburg, Hawaii’i Pacific University en de Universiteit van de Egeïsche Zee en gefinancierd door het Europees Ruimteagentschap.

Hyperspectrale sensoren kunnen plastic vinden vanuit een baan om de aarde. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de uitdagingen? Robin de Vries, onderzoeker bij The Ocean Cleanup, praat ons er doorheen, laat zien hoe deze geavanceerde dataset is verzameld en legt uit hoe de dataset open-access beschikbaar is gemaakt om te helpen bij de wereldwijde inspanningen om plastic vervuiling in de oceanen uit te bannen.