Vet rond de bloedvaten houdt ze gezond

Een onderzoeker van de Michigan State University voegt nieuw bewijs toe aan het argument dat het vet rond onze slagaders een belangrijke rol kan spelen om ze gezond te houden.

De bevinding kan invloed hebben op hoe onderzoekers behandelingen testen die verband houden met plaque opbouw in onze slagaders, of atherosclerose, een probleem dat vaak leidt tot een hartaanval, momenteel een belangrijke oorzaak van overlijden in de Verenigde Staten.

Het vet, bekend als perivasculair vetweefsel, of PVAT, helpt slagaders doen wat wetenschappers ‘stress relax’ noemen, of spierontspanning. Dit is vergelijkbaar met de blaas, die uitzet om meer vloeistof op te nemen en tegelijkertijd druppelen te verhinderen.

“In onze studie verminderde PVAT de spanning die bloedvaten ervaren wanneer ze gestretcht zijn,” zei Stephanie Watts, MSU hoogleraar farmacologie en toxicologie in het College voor Osteopathische Geneeskunde. “En dat is goed omdat de ader dan minder energie verbruikt en minder gestresst is.”

Wat de bevinding zo opwindend maakte, zei Watts, wiens studie recent is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, is dat PVAT grotendeels werd genegeerd door onderzoekers die dachten dat de belangrijkste taak ervan was om lipiden op te slaan. Nu haar bevindingen gebaseerd zijn op eerdere resultaten, zouden die kunnen helpen om de manier waarop wetenschappers naar bloedvaten kijken opnieuw te definiëren.

Op dit moment verdelen wetenschappers bloedvaten in drie delen, de binnenste laag genaamd de tunica intima, de middelste laag genaamd de tunica media en de buitenste laag genaamd de tunica adventitia.

Watts wil dat wetenschappers PVAT herkennen als de vierde laag, die anderen tunica adiposa hebben genoemd – tunica betekent een vliezige schede die een orgaan omhult of bekleedt en adiposa is een synoniem voor vet.

“Jarenlang hebben we deze laag genegeerd. Maar nu ontdekken we dat het een integraal onderdeel is van onze bloedvaten,” zei Watts.  ” Onze bevinding herdefinieert wat de functionele bloedvaten zijn en hoe zij deel uitmaken van wat disfunctioneel kan zijn bij ziekten die ons treffen, waaronder hypertensie. We moeten aandacht geven aan deze laag omdat ze veel meer doet dan we oorspronkelijk dachten.”

Andere onderzoekers hebben aangetoond dat PVAT een rol speelt in het functioneren van bloedvaten en dat het stoffen afscheidt die bloedvaten kunnen laten ontspannen en stoffen aanbrengt die ervoor zorgen dat ze samentrekken.

Maar Watts en haar collega’s wilden liever testen of PVAT zelf, liever dan de stoffen die het afscheidt, een rol kunnen spelen in de manier waarop bloedvaten zich gedragen. Dus besloten ze te testen of PVAT een structureel voordeel biedt voor slagaders door de functie van spanning en ontspanning te helpen.  Hiertoe testten ze de thoracale aorta bij ratten en vonden dat die met intacte PVAT meer stress ontspanning hadden dan die  zonder.

“Ik was verbluft,” zei Watts toen ze zag dat de stukjes met het omringend vet meetbaar ontspannender waren dan deze zonder. “Ik vroeg aan iedereen in mijn lab te komen kijken en ik vroeg: ‘Vertel me of ik hallucineer … denk je dat dit echt is? ”

Watts en haar collega’s testten ook andere slagaders en waren in staat om hetzelfde effect aan te tonen.

“Dus, dit vertelt ons dat dit niet zomaar een toeval is,” zei Watts. “Het is niet iets wat je alleen vindt in deze specifieke ader of deze specifieke soort. Maar het is misschien wel een algemeen fenomeen.”

Persbericht MICHIGAN STATE UNIVERSITY

Vertaling: Andre Teirlinck

Referentie

https://www.nature.com/articles/s41598-020-58368-x