Vervuiling door bandslijtage 1000 keer erger dan uitlaatemissies

Vervuiling door bandenslijtage kan 1000 keer erger zijn dan wat er uit de uitlaat van een auto komt, heeft Emissions Analytics gevonden.

Schadelijke deeltjes uit banden – en ook remmen – is een zeer ernstig en groeiend milieuprobleem, dat nog wordt verergerd door de toenemende populariteit van grote, zware voertuigen zoals SUV’s, en de groeiende vraag naar elektrische voertuigen, die zwaarder zijn dan standaardauto’s vanwege hun batterijen.

Bovendien is de slijtage van autobanden volledig ongereguleerd, in tegenstelling tot uitlaatemissies die door autofabrikanten snel zijn verminderd dankzij de druk die erop wordt uitgeoefend door de Europese emissienormen.

Nieuwe auto’s stoten nu heel weinig fijnstof uit, maar er is toenemende bezorgdheid over ‘niet-uitlaatemissies’.

Niet-uitlaatemissies (NEE) zijn deeltjes die in de lucht vrijkomen door remslijtage, bandenslijtage, wegdekslijtage en resuspensie van wegstof tijdens het gebruik van voertuigen op de weg. Er is geen wetgeving om NEE te beperken of te verminderen, maar ze veroorzaken wel grote bezorgdheid over de luchtkwaliteit.

NEE’s worden momenteel verondersteld het grootste deel van de primaire deeltjes uit het wegvervoer te vormen, 60 procent van PM2,5 en 73 procent van PM10 – en in het rapport van 2019 ‘Non-Exhaust Emissions from Road Traffic’ van de Air Quality Expert Group van de Britse regering (AQEG), beval het aan dat NEE onmiddellijk wordt erkend als een bron van omgevingsconcentraties van zwevende deeltjes in de lucht, zelfs voor voertuigen zonder uitlaatemissies van deeltjes – zoals elektrische voertuigen.

Om de omvang van het probleem te begrijpen, voerde Emissions Analytics – de toonaangevende onafhankelijke wereldwijde test- en dataspecialist voor de wetenschappelijke meting van emissies in de echte wereld – enkele initiële tests voor bandenslijtage uit. Met behulp van een populaire familie-hatchback die op gloednieuwe, correct opgepompte banden reed, ontdekten we dat de auto 5,8 gram per kilometer deeltjes uitstootte.

Vergeleken met de gereguleerde uitlaatemissiegrenswaarden van 4,5 milligram per kilometer, is de volledig ongereglementeerde bandenslijtage-emissie met een factor van meer dan 1.000 hoger. Emissions Analytics merkt op dat dit nog hoger zou kunnen zijn als het voertuig banden had die te weinig opgepompt waren, of het wegdek dat voor de test werd gebruikt ruwer was, of als de gebruikte banden van een budgetbereik waren – allemaal zeer herkenbare scenario’s voor autorijden in de ‘echte wereld’.

Richard Lofthouse, senior onderzoeker bij Emissions Analytics: “Het is tijd om niet alleen te kijken wat er uit de uitlaatpijp van een auto komt, maar ook door vervuiling door banden en remslijtage. Uit onze eerste tests blijkt dat banden mogelijk een schokkende hoeveelheid deeltjesvervuiling veroorzaken – 1000 keer erger dan de uitstoot van de uitlaat van een auto.

“Wat nog angstaanjagender is, is dat terwijl de uitlaatemissies al jaren streng gereguleerd zijn, de bandenslijtage totaal niet gereguleerd is – en met de toenemende groei van de verkoop van zwaardere SUV’s en elektrische auto’s op batterijen, zijn de niet-uitlaatemissies (NEE) een heel ernstig probleem. ‘

Nick Molden, CEO van Emissions Analytics: “De uitdaging voor de industrie en regelgevers is een bijna volledig zwart gat van consumenteninformatie, ongedaan gemaakt door eerlijk gezegd verouderde regelgeving die nog steeds bezig is met uitlaatemissies. Op korte termijn is het monteren van banden van hogere kwaliteit een manier om deze NEE’s te verminderen en altijd de banden tot het juiste niveau te laten oppompen.

“Uiteindelijk zal de auto-industrie misschien ook manieren moeten vinden om het voertuiggewicht te verminderen. Wat ongetwijfeld aan de horizon staat, is de broodnodige regelgeving om dit probleem te bestrijden. Of dat leidt tot specifieke soorten emissiearme, slijtvaste banden is niet aan ons te zeggen – maar er moet verandering komen.