Verband verminderen pijnmedicatie en geestelijke gezondheid

Opioïde therapie is complex. In de afgelopen jaren hebben een stijging van het aantal opioïdengerelateerde sterfgevallen en veranderende voorschrijfrichtlijnen en regelgevend beleid ertoe geleid dat veel artsen de dagelijkse doses hebben verlaagd voor patiënten die een stabiele opioïdtherapie voor chronische pijn voorgeschreven hadden.

Sommige patiënten hebben gemeld dat dit proces van dosisverlaging – afbouwen genoemd – moeilijk was, soms met verergerde pijn, en met symptomen van opioïdontwenning en depressieve stemming.

In een studie die op 3 augustus in JAMA werd gepubliceerd, onderzocht een team van UC Davis Health-onderzoekers de mogelijke risico’s van het afbouwen van de dosis opioïden. Uit hun onderzoek bleek dat patiënten die een stabiele opioïdtherapie kregen en waarvan de doses werden afgebouwd, significant meer overdoses en psychische problemen hadden, vergeleken met patiënten zonder dosisverlagingen.

“Voorschrijvers zitten echt in een lastig parket. Er zijn tegenstrijdige verlangens om pijn bij patiënten te verlichten en tegelijkertijd het risico op nadelige uitkomsten in verband met voorschriften te verminderen, “zei Alicia Agnoli, assistent-professor Family and Community Medicine aan de UC Davis School of Medicine en eerste auteur van het onderzoek. “Onze studie toont een verhoogd risico op een overdosis en geestelijke gezondheidscrisis na dosisverlaging. Het suggereert dat patiënten die afbouw ondergaan aanzienlijke ondersteuning nodig hebben om hun opioïden veilig te verminderen of te stoppen.”