Veel volwassenen met borstkanker gebruiken cannabis

Nieuw onderzoek geeft aan dat bijna de helft van de Amerikaanse volwassenen met borstkanker cannabis (marihuana en hennep) gebruikt, meestal naast kankerbehandeling om symptomen en bijwerkingen te beheersen. De meeste patiënten bespreken hun cannabisgebruik echter niet met hun arts. De bevindingen worden door Wiley vroeg online gepubliceerd in CANCER, een peer-reviewed tijdschrift van de American Cancer Society.

Mensen met kanker ervaren vaak pijn, vermoeidheid, misselijkheid en andere problemen die voortkomen uit kanker en de behandeling ervan. Sommigen wenden zich tot cannabis om hun symptomen te verlichten, maar veel artsen hebben het gevoel dat ze niet de kennis hebben die nodig is om cannabis met hun patiënten te bespreken. Dergelijke kennis is vooral belangrijk nu kanker wordt gespecificeerd als een kwalificerende aandoening in bijna alle staten met medicinale-cannabisprogramma’s.

Onderzoekers hebben onlangs een anonieme online-enquête gehouden om cannabisgebruik te onderzoeken onder volwassenen bij wie binnen vijf jaar borstkanker werd vastgesteld en die lid waren van de online gezondheidsgemeenschappen Breastcancer.org en Healthline.com.

Een van de belangrijkste bevindingen:

Van de in totaal 612 deelnemers meldde 42% cannabis te gebruiken voor verlichting van symptomen, waaronder pijn, slapeloosheid, angst, stress en misselijkheid/braken. Van degenen die cannabis gebruikten, meldde 75% dat het zeer of zeer nuttig was bij het verlichten van hun symptomen.

Bijna de helft (49%) van de deelnemers die cannabis gebruikten, geloofde dat medicinale cannabis kan worden gebruikt om kanker zelf te behandelen; de effectiviteit ervan tegen kanker is echter onduidelijk.

Van degenen die cannabis gebruikten, had 79% het gebruikt tijdens de behandeling, waaronder systemische therapieën, bestraling en chirurgie.

Deelnemers meldden dat ze een breed scala aan verschillende cannabisproducten gebruikten waarvan bekend is dat ze variëren in kwaliteit en zuiverheid.

De helft van de deelnemers zocht informatie over medicinale cannabis en websites en andere patiënten werden gerangschikt als de meest nuttige informatiebronnen. Artsen stonden laag op de lijst.

Van degenen die informatie zochten over cannabisgebruik voor medische doeleinden, waren de meesten ontevreden over de informatie die ze kregen.

De meeste deelnemers waren van mening dat cannabisproducten veilig zijn en wisten niet dat de veiligheid van veel producten niet is getest.

“Onze studie benadrukt een belangrijke kans voor aanbieders om geïnformeerde gesprekken over medicinale cannabis met hun patiënten te beginnen, aangezien het bewijs aantoont dat velen medicinale cannabis gebruiken zonder onze medeweten of begeleiding”, zei hoofdauteur Marisa Weiss, MD, van Breastcancer.org en Lankenau Medisch Centrum in de buurt van Philadelphia, Pennsylvania.

“Niet weten of onze kankerpatiënten cannabis gebruiken, is een grote blinde vlek in ons vermogen om optimale zorg te bieden, en als zorgverleners moeten we beter geïnformeerde gesprekken over medicinale cannabis met onze patiënten beginnen om ervoor te zorgen dat hun symptomen en bijwerkingen worden adequaat beheerd, terwijl het risico op mogelijke bijwerkingen, behandelingsinteracties of niet-naleving van standaardbehandelingen als gevolg van verkeerde informatie over het gebruik van medicinale cannabis om kanker te behandelen, wordt geminimaliseerd.”