Transplantatie hersencellen kan schade herstellen bij proefdieren met MS

Proefdierstudie toont aan dat menselijke hersencellen schade repareren bij multiple sclerosis

UNIVERSITY OF ROCHESTER MEDICAL CENTER

Een nieuwe studie toont aan dat wanneer specifieke menselijke hersencellen getransplanteerd worden in proefdierenmodellen met betrekking tot multiple sclerosis en andere wittestofziekten, de cellen schade repareren en de functie herstellen. De studie levert een van de laatste stukjes wetenschappelijk bewijs die nodig zijn om deze behandelingsstrategie op te schalen naar klinische onderzoeken.

“Deze bevindingen tonen aan dat door de transplantaties van menselijke gliacellen, we effectief remyelinisatie in het volwassen brein kunnen bereiken”, aldus Steve Goldman, M.D., Ph.D., professor neurologie en neurowetenschappen aan de University of Rochester Medical Center (URMC), co-directeur van het Center of Translational Neuromedicine, en hoofdauteur van de studie. “Deze bevindingen hebben significante therapeutische implicaties en representeren een ‘proof-of-concept’ voor toekomstige klinische onderzoeken met betrekking tot multiple sclerosis en potentiele andere neurodegeneratieve ziekten”.

De bevindingen, welke verschijnen in het blad Cell Reports, zijn het hoogtepunt van meer dan 15 jaar onderzoek aan het URMC om ondersteunende cellen die gevonden worden in de hersenen, gliacellen genaamd, te begrijpen, alsmede hoe deze ontwikkelen en functioneren, en hun rol bij neurologische aandoeningen.

Goldman’s lab heeft technologieën ontwikkeld om chemische signalering van embryonale en geïnduceerde pluripotente stamcellen om gliacellen te produceren, te manipuleren. Een subtype hiervan, gliale voorlopercellen genaamd, stimuleren de algemene ondersteunende cellen van de hersenen, astrocyten en oligodendrocyten, welke belangrijke rollen spelen qua gezondheid en de signaalfunctie van zenuwcellen.

Bij multiple sclerosis, een auto immuunziekte, raken gliacellen verloren tijdens het ziekteverloop. Specifiek; het immuunsysteem valt de oligodendrocyten aan. Deze cellen maken een substantie, myeline genaamd, welke op zijn beurt de ‘isolatie’ produceert die naburige zenuwcellen in staat stelt om met elkaar te communiceren.

Als myeline verloren raakt tijdens de ziekte, worden signalen tussen zenuwcellen onderbroken, hetgeen resulteert in het verlies van functie, wat weerspiegeld wordt door de sensorische, motorische en cognitieve tekorten. In de vroege stadia van de ziekte, aangeduid als ‘relasping’ of terugvallende ms, wordt de verloren myeline aangevuld door de oligodendrocyten. Echter, na verloop van tijd raken deze cellen uitgeput en kunnen ze deze functie niet langer vervullen, en wordt de ziekte progressiever en onomkeerbaar.

In de nieuwe studie, liet Goldman’s lab zien dat wanneer menselijke gliale voorlopercellen werden getransplanteerd in volwassen muismodellen met progressieve multiple sclerosis, de cellen zich verplaatsten naar daar waar ze nodig waren in de hersenen, nieuwe oligodendrocyten produceerden, en de verloren myeline vervingen. De studie toont ook aan dat dit proces van remyelinisatie motorische functies bij de muizen herstelden. De onderzoekers denken dat deze aanpak ook van toepassing zou kunnen zijn bij andere neurologische ziekten zoals zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekten bij kinderen waarbij het ontwikkelen van myeline faalt, en bij bepaalde types van beroertes bij volwassenen waarbij de witte stof een rol speelt.

Dit onderzoek zit in het proces van ontwikkeling door een beginnend bedrijf van de University of Rochester, Oscine Therapeutics. Het bedrijf zijn experimentele transplantatie therapie voor multiple sclerosis en ander ziekten gerelateerd aan gliacellen, zoals de ziekte van Huntington, wordt momenteel beoordeeld door de FDA voor klinische onderzoeken. Goldman is de wetenschappelijke grondlegger, een officier, en heeft investeringen in het bedrijf.

Vertaling: Arnoud