Toename autoimmuunziektes in de VS

Auto-immuniteit, een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam reageert met componenten van zijn eigen cellen, lijkt volgens wetenschappers van de National Institutes of Health en hun medewerkers toe te nemen in de Verenigde Staten.

In een studie die op 8 april in Arthritis and Rheumatology werd gepubliceerd, ontdekten de onderzoekers dat de prevalentie van antinucleaire antilichamen (ANA), de meest voorkomende biomarker van auto-immuniteit, aanzienlijk toenam in de Verenigde Staten in het algemeen en vooral in bepaalde groepen.

Deze groepen omvatten mannen, niet-Spaanse blanken, volwassenen van 50 jaar en ouder en adolescenten. De studie is de eerste die ANA-veranderingen in de tijd evalueert in een representatieve steekproef van de Amerikaanse bevolking.

“De redenen voor de toename van ANA zijn niet duidelijk, maar ze zijn zorgwekkend en suggereren een mogelijke toename van toekomstige auto-immuunziekten”, zegt de corresponderende en senior auteur Frederick Miller, MD, Ph.D., adjunct-hoofd van de Clinical Research Branch aan het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), onderdeel van NIH.

“Deze bevindingen kunnen ons helpen meer inzicht te krijgen in de oorzaken van deze immuunafwijkingen en mogelijk te achterhalen wat de ontwikkeling van auto-immuunziekten stimuleert en hoe deze te voorkomen.”

De studie omvatte 14.211 deelnemers van 12 jaar en ouder in de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De wetenschappers gebruikten immunofluorescentie, een techniek die fluorescerende kleurstof gebruikt om antilichamen te visualiseren, om de frequenties van ANA’s bij proefpersonen uit drie tijdsperioden te onderzoeken.

Ze stelden vast dat de ANA-prevalentie voor 1988-1991 11,0% was, terwijl die voor 1999-2004 11,5% was en voor 2011-2012 15,9%. Deze percentages kwamen overeen met respectievelijk 22, 27 en 41 miljoen getroffen personen.

Van de vier demografische groepen die aanzienlijke ANA-verhogingen vertoonden, waren de bevindingen in de adolescente groep het meest zorgwekkend voor het onderzoeksteam. Jongeren in de leeftijd van 12-19 jaar hadden de grootste ANA-verhogingen in de studie, gaande van een tweevoudige tot een drievoudige toename over de drie tijdframes.

De onderzoekers willen weten waarom ze deze veranderingen in auto-immuniteit in elk van de groepen zien, maar vooral bij tieners. Omdat mensen de afgelopen 30 jaar niet veel genetisch zijn veranderd, suggereren de wetenschappers dat veranderingen in levensstijl of de omgeving mogelijk betrokken zijn bij ANA-verhogingen.

“Deze nieuwe bevindingen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de volksgezondheid en zullen ons helpen studies te ontwerpen om beter te begrijpen waarom sommige mensen auto-immuunziekten ontwikkelen”, zegt Christine Parks, Ph.D., co-auteur en stafwetenschapper in de NIEHS Epidemiology Branch. Ze voegde eraan toe dat auto-immuunziekten een groep zijn van meer dan 100 chronische, slopende aandoeningen.

Om te bepalen of auto-immuunziekten, zoals lupus of myositis, in prevalentie toenemen, is een klinische evaluatie vereist, die in deze studie niet is uitgevoerd. Desalniettemin wordt ANA vaak gezien bij patiënten met deze aandoeningen en vergelijkbare auto-immuunziekten. Co-auteur en wetenschappelijk directeur van NIEHS, Darryl Zeldin, M.D., zei dat andere studies hebben gesuggereerd dat de prevalentie van auto-immuunziekten toeneemt, maar de bevindingen zijn gebaseerd op onvolledige gegevens.

Hij en Miller hopen dat er een nationaal register van auto-immuunziekten zal worden opgezet, zodat ze veranderingen in de tijd kunnen onderzoeken, geografische hotspots kunnen definiëren en uiteindelijk kunnen begrijpen wat deze veroorzaakt.

“Hopelijk zal dit belangrijke onderzoek verder onderzoek naar de omgevingsfactoren stimuleren die verband houden met de schijnbaar verhoogde prevalentie van auto-immuunziekten”, zei Zeldin.

Bron: NIH