Nieuws MRSA bacterie


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


UV-licht tegen antibioticaresistente superbacteriŽn in ziekenhuizen

Een nieuw instrument Ė een bepaald soort ultraviolet licht genaamd UVC Ė zou ziekenhuizen kunnen helpen in hun gevecht om resistente bacteriŽn kwijt te raken uit patiŽntenkamers, zodat ze geen nieuwe infecties kunnen veroorzaken. Sommige ziekenhuizen hebben al UVC-machines in gebruik genomen naast de standaard chemische desinfectie, om mogelijk gevaarlijke bacteriŽn zoals de meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) te doden, maar het onderzoek naar hun effectiviteit is nog in een voorlopig stadium.

Lees verder


Koper vernietigt MRSA bacterie

Oppervlakken die frequent worden aangeraakt - zoals in ziekenhuizen, vervoersknooppunten en openbare gebouwen - geven een hoog risico op infecties (HCAIs) veroorzaakt door de methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en methicilline-gevoelige Staphylococcus aureus (MSSA).

Lees verder


Hoe antibiotica infecties kunnen verergeren door resistente bacteriŽn

In de afgelopen decennia, is methicilline-resistente Staphylococcus aureus of MRSA, geŽvolueerd van een beheersbare overlast tot een ernstig probleem voor de volksgezondheid. Een pre-klinische studie, gepubliceerd op 11 november in Cell Host & Microbe onthult nu dat de behandeling met de eerste lijn antibiotica daadwerkelijk MRSA huidinfecties erger kan maken, ironisch genoeg door het activeren van het lichaamseigen pathogeen-afweersysteem.

Lees verder


Kastanjebladextract ontwapent dodelijke stafylokokken bacteriŽn

Wetenschappers van bovengenoemd instituut hebben ontdekt dat bladeren van de Europese kastanjeboom ingrediŽnten bevatten die het vermogen hebben om gevaarlijke stafylokokken bacteriŽn te ontwapenen, zonder resistentie tegen geneesmiddelen te vergroten.

Lees verder


Honing in de strijd tegen antibiotica-resistentie

Honing, dat heerlijke beleg voor brood en fruit, kan een zoete oplossing vormen voor het ernstige, steeds toenemende probleem van bacteriŽle resistentie tegen antibiotica, zeiden onderzoekers vandaag. Medische professionals gebruiken soms met succes honing als een applicatie dressing, maar het zou een grotere rol kunnen spelen bij het bestrijden van infecties, voorspelden de onderzoekers. Hun studie was onderdeel van de 247e Landelijke Vergadering van de American Chemical Society (ACS), 's werelds grootste wetenschappelijke maatschappij.

Lees verder


Azijn doodt tuberculose en andere mycobacteriŽn

Het actieve bestanddeel in azijn, azijnzuur, kan doeltreffend mycobacteriŽn vernietigen, zelfs het zeer resistente Mycobacterium tuberculosis, rapporteert een internationaal onderzoeksteam uit Venezuela, Frankrijk en Amerika in mBioģ, de vrij toegankelijke, online uitgave van de American Society for Microbiology. Azijnzuur zou gebruikt kunnen worden als een goedkoop en niet-giftig desinfecteermiddel voor resistente tuberculose bacteriŽn (TB), evenals andere hardnekkige, desinfecteermiddel bestendige mycobacteriŽn.

Lees verder


Uit een studie blijkt dat koper 58 procent van de ziekenhuisinfecties vermindert

4-jarige studie bewijst dat metalen oppervlakken van antimicrobieel koper patiŽnten het leven kunnen redden. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van antimicrobiŽle koperen oppervlakken in de ziekenhuiskamers het aantal ziekenhuisinfecties vermindert met 58% in vergelijking met patiŽnten die behandeld werden in de Intensive Care Units met niet behandeldeoppervlakken. In de Verenigde Staten ontwikkelt 1 op de 20 patiŽnten in het ziekenhuis een HAI wat resulteert in een geschatte 100.000 doden per jaar. Hoewel een groot aantal strategieŽn ontwikkeld zijn om deze infecties te verminderen, is antimicrobieel koper de enige die werkt en waarvan wetenschappelijk bewezen is effectief te zijn en niet afhankelijk te zijn van menselijk gedrag. Dit volgens een onlangs gepubliceerde studie in de SHEA Journal of Infection Control and Hospital Epidemiology.

Lees verder


Onderzoekers ontwikkelen verf die MRSA bacterien doodt

Voortbouwend op een enzym dat wordt aangetroffen in de natuur, hebben onderzoekers op het Rensselaer Polytechnic Institute een nano-coating ontwikkeld voor chirurgische apparatuur, ziekenhuis muren en andere oppervlakken, die veilig methicilline resistente Staphylococcus aureus uitroeit, de bacteriŽn die verantwoordelijk zijn voor antibiotica resistente infecties.

Lees verder

Conny Kootstra


Limburgs bedrijf heeft wapen tegen gevaarlijke superbacterie

Het Limburgse bedrijf Chrisal heeft het perfecte wapen tegen de superbacterie.

Lees verder


Granaatappelzaad beschermt tegen ziekenhuisbacterie MRSA

De zaden van granaatappels bevatten veel kankerremmende natuurlijke antioxidanten. Nu is ook ontdekt dat de schil beschermt tegen de gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA.

Lees verder

Maaike


Granaatappel stopt resistente killer

Recent onderzoek van de Kingston Universiteit in Londen heeft uitgewezen dat een mengsel van granaatappelaschil, koperzout en vitamine C een effectief geneesmiddel vormt tegen de gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA, voluit multiresistente Staphylococcus aureus.

Link


Zoektocht naar resistentiemechanisme MRSA bacterie

De bacterie Staphylococcus aureus is een gevaarlijke ziekteverwekker, die ongevoelig kan worden voor antibiotica. De steeds vaker onbehandelbare infecties door deze multiresistente bacterie (MRSA) veroorzaken regelmatig problemen in ziekenhuizen. Het vermogen van de bacterie om de mens ziek te maken is voornamelijk gelegen in de productie van een groot aantal eiwitten (“virulentiefactoren”), die ervoor zorgen dat de bacterie zich in het menselijk lichaam kan handhaven en vermenigvuldigen. Promovendus Mark Sibbald onderzocht hoe bacteriŽle cellen deze virulentiefactoren precies aanmaken en hoe de virulentiefactoren naar (onder meer) het celoppervlak van de bacterie en de weefsels van de “gastheer” worden getransporteerd.


Link antibiotica en MRSA

In de kalversector is een directe link tussen het gebruik van antibiotica en het voorkomen van de resistente bacterie MRSA.

Link


Veel MRSA in Nederlandse veehouderij

Een antibioticaresistente vorm van Staphylococcus aureus (MRSA) komt in Nederland wijdverspreid voor in de intensieve veehouderij. Mensen die werken met varkens of vleeskalveren hebben een verhoogd risico om met deze bacterie besmet te raken. Hoewel MRSA bij mensen problemen kan veroorzaken is het volksgezondheidsrisico van de stam die op dit moment in de veehouderij aanwezig is, beperkt. De resultaten van het MRSA-onderzoek worden vandaag gepresenteerd op een symposium en aangeboden aan het ministerie van LNV.

In de intensieve veehouderij komt een bepaald type MRSA (ST398) wijdverspreid voor. Dit type kan zich goed verspreiden binnen dierpopulaties. Personen die werkzaam zijn met varkens of vleeskalveren hebben een verhoogd risico om met deze bacterie besmet te raken. Het risico voor de volksgezondheid is op dit moment beperkt. Dit kan veranderen als deze stam zich beter aanpast aan de mens. Daar zijn op dit moment geen aanwijzingen voor.

MRSA in de veehouderij
In verschillende onderdelen van de intensieve veehouderij zijn bedrijven onderzocht op de aanwezigheid van MRSA. De meeste MRSA-besmettingen zijn gevonden in de varkenshouderijen en vleeskalverbedrijven, zowel bij de dieren als bij de mensen die op de bedrijven wonen en werken. In de varkenshouderijen was dit respectievelijk 68,3% en 14%. Bij de vleeskalverbedrijven was dit 88% en 16%. Voor de pluimveehouderij zijn de monsters in de pluimveeslachterij genomen. Daaruit wordt geschat dat 35% van de bedrijven positief was. Van de slachthuismedewerkers was 5,6% MRSA positief.

MRSA problematiek
Mensen die een MRSA-bacterie bij zich dragen vormen met name een probleem voor de gezondheidszorg. De Nederlandse ziekenhuizen voeren een actief beleid om verspreiding van MRSA in ziekenhuizen tegen te gaan. Bij mensen die besmet raken met MRSA kan deze bacterie onder meer tot wondinfecties leiden. Omdat MRSA resistent is tegen een aantal antibiotica zijn deze infecties moeilijk te behandelen. Het type MRSA dat op dit moment veel in de veehouderijen gevonden wordt, is niet of slechts zeer zelden resistent tegen antibiotica die bij de mens worden gebruikt voor de behandeling van MRSA.

Het onderzoek
In 2005 werd duidelijk dat MRSA voorkomt in de Nederlandse veehouderij en dat mensen die wonen of werken op deze bedrijven ook hiermee besmet kunnen raken. Het onderzoek is in opdracht van LNV uitgevoerd door een consortium van kennisinstellingen uit het humane en veterninaire domein, onder leiding van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en het RIVM. De andere consortiumleden zijn het Centraal Veterinair Insituut van Wageningen UR, Erasmus Universitair Medisch Centrum, Gezondheidsdienst voor Dieren, Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Voedsel- en Warenautoriteit.


Succesvolle MRSA-aanpak bij MŠxima Medisch Centrum

MŠxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven en Eindhoven, is succesvol in de bestrijding van MRSA. PatiŽnten worden al bij de poli gescreend op MRSA door middel van een vragenlijst. Op deze manier heeft MMC het aantal MRSA-uitbraken kunnen minimaliseren. Door deze aanpak heeft het ziekenhuis vorig jaar en dit jaar geen afdelingen hoeven sluiten in verband met MRSA. PatiŽnten krijgen op de Spoedeisende Hulp of bij bezoek aan de polikliniek zeven vragen voorgelegd. Wordt ťťn van deze vragen met 'ja' beantwoord, dan wordt de patiŽnt meteen onderzocht op MRSA. Wordt MRSA geconstateerd, dan wordt voor deze patiŽnt aan het einde van het spreekuur een afspraak gepland als het gaat om een hoogrisico handeling. Ook wordt een eventuele operatie of ingreep gepland aan het einde van de dag. Op deze manier wordt verspreiding voorkomen. Sinds 2006 wordt nauwkeurig bijgehouden wie meer kans loopt op een MRSA-besmetting. Mensen die wonen of werken op een varkens- of vleeskalverhouderij lopen meer kans op een MRSA-besmetting. Worden zij gekweekt dan is deze kweek drie maanden houdbaar. Na die drie maanden moet opnieuw gekweekt worden omdat het risico bestaat dat er tůch een MRSA-besmetting in de tussentijd heeft plaatsgevonden. Verpleegkundigen krijgen automatisch een seintje als herinnering dat de patiŽnt gekweekt moet worden. Dit is uniek in deze regio. Door deze screening aan de poort is het aantal MRSA-besmettingen flink teruggelopen. In 2007 werden nog 96 patiŽnten in strikte isolatie verpleegd vanwege MRSA(-verdenking). In 2008 waren er dit nog maar 75. Een afname van 22 procent. Ook zijn 22 patiŽnten bij de poort (polikliniek en SEH) al positief gekweekt. Doordat al tijdig werd geconstateerd dat zij MRSA-positief waren, is verdere verspreiding voorkomen.


Pets could be source of multiresistant bacteria infections in humans, MU researchers investigate

The next time you have difficulty fighting a bacterial infection, your next trip to the doctor might be to the family veterinarian. A new University of Missouri-Columbia study is investigating whether the family pet could be a reservoir for infections of multiresistant bacteria in humans.

Lees verder


Instant steam takes on MRSA

A method for making instant steam, without the need for electricity, promises to be useful for tackling antibiotic resistant "superbugs" like MRSA and C. difficile, as well as removing chewing gum from pavements and powering environmentally friendly cars. The new technology employs a precious metal catalyst to generate the steam at temperatures up to 800 degrees Celsius in just a couple of seconds, at room temperature and pressure.

Lees verder


Studies highlight MRSA evolution and resilience

Community-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus infections are caused primarily by a single strain -- USA300 -- of an evolving bacterium that has spread with "extraordinary transmissibility" throughout the United States during the past five years, according to a new study led by National Institutes of Health scientists. CA-MRSA, an emerging public health concern, typically causes readily treatable soft-tissue infections such as boils, but also can lead to life-threatening conditions that are difficult to treat.

Lees verder


Epidemic superbug strains evolved from one bacterium

The drug-resistant "superbugs" that have cut a swathe through day care centers, schools, locker rooms and prisons across the United States in the last five years stem from one rapidly evolving bacterium, US scientists said Monday.

Lees verder


More severe bone infections, health complications in children linked to MRSA, researchers find

The emergence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus as a major pathogen has led to more complications and longer hospital stays for children with acute bone infections, UT Southwestern Medical Center researchers report.

Lees verder


Phage Therapy May Control Staph Infections in Humans Including MRSA

Researchers from Italy have identified a bacteriophage active against Staphylococcus aureus, including methicillin-resistant strains, in mice and possibly humans. They report their findings in the August 2007 issue of the journal Antimicrobial Agents and Chemotherapy. S. aureus is a highly flexible and potentially dangerous pathogen capable of causing skin abscesses, wound infections, endocarditis, osteomyelitis, pneumonia and toxic shock syndrome. Due to the organism’s ability to live inside cells, emerging strains are increasingly resistant to antibiotics. Currently, forty to sixty percent of reported nosocomial S. aureus infections in the United States and the United Kingdom are multi-drug resistant with methicillin-resistant S. aureus carrying a significantly higher mortality rate.

Lees verder


Computers help chemists fight emerging infections

Computer analysis of existing drugs may be key to fighting new infectious agents and antibiotic-resistant pathogens like deadly tuberculosis strains and staph "superbugs." Researchers in Canada say the use of such "emergency discovery" technology could save time, money and lives during a sudden outbreak or a bioterrorism attack. The study will be presented in August at the American Chemical Society national meeting in Boston.

Lees verder


Pets Could be Reservoirs of Multi-Resistant Bacteria

The family pet could be a risk factor for infections of multi-resistant bacteria in humans, posits an upcoming study by University of Missouri-Columbia researchers.

Lees verder


Agricultural Antibiotics May Be The Cause Of Super-Bugs

According to recent research, farms may be more effective sources of transmission of antibiotic-resistant bacteria to the community than hospitals. Fresh poultry from animals not treated with antibiotics will probably pose a smaller risk to your health. If you catch any disease from it, antibiotics will really work for you if you need them.

Lees verder


Gene technology to fight lethal hospital acquired infection

Scientists at The University of Nottingham are leading a major European study to unravel the genetic code of one of the most lethal strains of hospital acquired infections. The 3 million euro, three-year study will use gene knock-out technology developed in Nottingham to study the function of genes in a ‘super’ strain of the bacteria Clostridium difficile to discover why it causes more severe disease, kills more people, is harder to eradicate and more resistant to antibiotics. It is hoped that the HYPERDIFF study, which involves partners from the UK, Slovenia, Italy, France, The Netherlands and Germany and is funded with a grant from the European Community, will lead to better tests to diagnose ‘super’ strains of C.difficile, more effective treatments and, possibly, even a vaccine to protect against the disease. Since the turn of the new millennium there has been a dramatic increase in the incidence of C.difficile. Currently the most frequently occurring healthcare associated infection, last year it killed more than seven times as many people in the UK as MRSA. Reasons for this increase may include improvements in reporting procedures, the increasing age of the population as the elderly are especially vulnerable, lower standards of hygiene and overcrowding on hospital wards. However, a further significant factor has been the arrival in Europe of so-called ‘hypervirulent’ strains such as ribotype 027, which are responsible for more severe disease and are more difficult to treat.

Lees verder


MRSA's 'weak point' visualized by scientists

An enzyme that lives in MRSA and helps the dangerous bacterium to grow and spread infection through the human body has been visualised for the first time, according to a study out today in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Now, armed with detailed information about the structure of this enzyme, researchers hope to design new drugs that will seek it out and disable it, providing a new way of combating MRSA and other bacterial infections. The enzyme, a 'worker-protein' called LtaS, produces an important component of the protective outer-layer that surrounds all Staphylococcus aureus cells as well as many other bacteria that cause disease. Staphylococcus aureus is a type of bacterium that causes a variety of infections in the human body, including skin infections and abscesses, sometimes leading to blood poisoning and life-threatening lung or brain infections. MRSA is a particular strain of Staphylococcus aureus, which has evolved to be resistant to the antibiotic methicillin and a large number of other antibiotics, and can be life threatening. To counter this drug resistance and ensure that it is possible to treat MRSA infection in the future, new antibiotics are needed that work differently, for example by attacking parts of the pathogen that are not targeted by current drugs. The team from Imperial College London behind today's study, funded by the Medical Research Council, thinks that LtaS might be a good candidate target for a new antibiotic to which MRSA will not be resistant. This is because its job is to build a polymer called lipoteichoic acid (LTA), which is an important structure found on the surface of Staphylococcus aureus cells.

Lees verder


Manuka Honey Kills Resistant Superbug Bacteria that Antibiotics Can't

According to biochemist Peter Molan, who has researched natural antibiotics including honey for 25 years, manuka honey is effective at killing even the most antibiotic resistant bacteria even when it has been diluted to a tenth of its original concentration. "There's more evidence, clinical evidence, by far for honey in wound treatment than for any of the pharmaceutical products," Molan said. He recommends it in particular for people with weak immune systems.

Lees verder


Study finds MRSA in Midwestern swine, workers

The first study documenting methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in swine and swine workers in the United States has been published by University of Iowa researchers.The investigators found a strain of MRSA, known as ST398, in a swine production system in the Midwest, according to the paper published online Jan. 23 by the science journal PLoS One. "Our results show that colonization of swine by MRSA was very common in one of two corporate swine production systems we studied," said Tara Smith, Ph.D., associate professor of epidemiology in the University of Iowa College of Public Health and lead author of the study. "Because ST398 was found in both animals and humans, it suggests transmission between the two. "Our findings also suggest that once MRSA is introduced, it may spread broadly among both swine and their caretakers. Agricultural animals could become an important reservoir for this bacterium," Smith added. Staphylococcus aureus, often called "staph," are bacteria commonly carried on the skin or in the nose of healthy people. MRSA is a type of staph that is resistant to the broad-spectrum antibiotics commonly used to treat it. A recent study estimated that MRSA caused 94,000 infections and more than 18,000 deaths in the United States in 2005. MRSA has been found in a variety of animals, including horses, cattle, dogs, cats and swine. Previous studies have shown that many swine and swine farmers in Canada and the Netherlands are colonized with MRSA. However, the University of Iowa study was the first to investigate carriage of MRSA among swine and swine farmers in the United States. For the study, investigators analyzed nasal swabs of 299 swine and 20 swine workers from two different production systems in Iowa and Illinois. At Production System A, the overall prevalence of MRSA was 70 percent in swine and 64 percent in workers. At Production System B, all swine and human samples were negative for MRSA. The researchers could not determine why System A had a high prevalence rate of MRSA among its swine and swine handlers, but listed several differences compared to System B. First, the systems raised different breeds of swine. Second, System A was an older, more established operation that had approximately twice the number of animals as System B. Third, both systems imported sows from different sources, raising the possibility that ST398 may have been introduced via live swine or pork products.

Lees verder


New multi-drug-resistant bacteria emerge in U.S. cities on both coasts

A multi-drug-resistant variant of community MRSA bacteria is emerging in cities on both coasts of the U.S., a new UCSF-led study shows. The research found that men who have sex with men were at higher risk for infection with a multi-drug-resistant variant of the so-called MRSA USA300 bacteria. The study because of its retrospective nature was unable, however, to assess causes or links between the multi-drug-resistant bacteria and specific sexual practices. The bacteria appear to be transmitted most easily through intimate contact, but can also spread by direct contact with contaminated skin or contaminated surfaces.

Lees verder


Best treatment identified to reduce deadly Staph infections

One type of over-the-counter product for topical wound care is more effective than others in killing methicillin-resistant Staphylococcus aureus bacteria, or MRSA, which is potentially deadly and in recent years has moved from its historic hospital setting to a much broader public concern.

Lees verder


UCSF study shows sharp national rise in skin infections, MRSA suspected

At UCSF, a national analysis of physician office and emergency department records shows that the types of skin infections caused by community-acquired MRSA doubled in the eight-year study period, with the highest rates seen among children and in urban emergency rooms.

Lees verder


Harvesting disease

Now comes news, from a study reported in the Canadian Medical Association Journal, that a sampling of pig farms in Canada found a quarter of all swine to be infected with MRSA, or methicillin-resistant Staphylococcus aureus.

Lees verder


Teen finds antibiotic-resistent bugs in chickens

A Christchurch teenager has found multiple antibiotic-resistant bugs in fresh, supermarket-sold chicken.

Lees verder


Antibiotic overuse in animals must end

The headlines about staph infections are spreading awareness that overuse of antibiotics has made some bacteria resistant to drugs. The trend poses a threat to everyone, as dangerous infections become increasingly prevalent and challenging to treat.

Lees verder


Maggots could help in MRSA battle

Scientists hope maggots can help produce an antibiotic that can tackle strains of the MRSA superbug.

Lees verder


Is French Green Clay The New Penicillin?

MRSA is the scourge of hospitals, but now the discovery in France of a volcanic clay with miraculous healing properties raises the prospect of a cure for it, and to other dangerous superbugs. Scientists in England have discovered a new and highly effective weapon against deadly superbugs like the MRSA sweeping through dirty hospital wards – green French muck.

Lees verder


Knocking Out Superbugs With Antimicrobial UMF Honey

As a dressing, UMF honey reduces inflammation, swelling, and pain quickly; this healing occurs much faster in conditions where standard antibiotic and antiseptic treatment was not working. Another benefit is that while antiseptics cause tissue damage, honey doesn't and additionally, honey promotes healing. According to information released by the Honey Research Unit at the University of Waikato, there are many reports of Staphylococcus being completely inhibited by UMF honey.

Lees verder


The Unlikely Tale of Hospital-Acquired Infections, Clothing and Faith

In response to ongoing public and parliamentary concerns about the frequency with which patients acquire infections whilst in hospital, Alan Johnston, England’s Secretary of State for Health, recently announced a range of new measures aimed at reducing risk of transmission of methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA) and clostridium difficile (C. Diff) infection. Included amongst these were guidelines on dress code for hospital staff and students that are posing an important though completely predictable concern amongst some minority faith members of staff and their employing organisations. As of January 2008, hospitals will require staff to adopt a ‘bare below the elbows’ attire, this being predicated on the belief that such measures will reduce the risk of transmitting infections via contaminated sleeves, cuffs, cufflinks and watches.

Lees verder


 

 


 


View My Stats