Nieuws
Honing in de strijd tegen antibiotica-resistentie


Honing, dat heerlijke beleg voor brood en fruit, kan een zoete oplossing vormen voor het ernstige, steeds toenemende probleem van bacteriŽle resistentie tegen antibiotica, zeiden onderzoekers vandaag.

Medische professionals gebruiken soms met succes honing als een applicatie dressing, maar het zou een grotere rol kunnen spelen bij het bestrijden van infecties, voorspelden de onderzoekers. Hun studie was onderdeel van de 247e Landelijke Vergadering van de American Chemical Society (ACS), 's werelds grootste wetenschappelijke maatschappij.


 

De bijeenkomst, bijgewoond door duizenden wetenschappers, had de beschikking over meer dan 10.000 rapporten over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en andere onderwerpen. Hij wordt in het Dallas Convention Center en omliggende hotels tot en met donderdag gehouden.

"De unieke eigenschap van honing ligt in zijn vermogen om infecties te bestrijden op meerdere niveaus, waardoor het moeilijker wordt voor bacteriŽn om resistentie te ontwikkelen," aldus onderzoeksleider Susan M. Meschwitz, Ph.D. Dat wil zeggen, het maakt gebruik van een combinatie van wapens, waaronder waterstofperoxide, zuurgraad, osmotisch effect, hoge concentratie suiker en polyfenolen suiker - die allemaal bacteriŽle cellen actief doden, legde ze uit. Het osmotisch effect, welke het resultaat is van de hoge suikerconcentratie in honing, trekt water uit de bacteriŽle cellen, wat ze uitdroogt en dood maakt.

 

 

Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat honing de vorming remt van biofilms, of gemeenschappen van slijmerige, ziekteverwekkende bacteriŽn, zei ze. "Honing kan ook quorum sensing verstoren, waardoor bacteriŽle virulentie verzwakt, waardoor de bacteriŽn meer vatbaar worden voor conventionele antibiotica." zei Meschwitz. Quorum sensing is hoe bacteriŽn met elkaar communiceren, en kan betrokken zijn bij de vorming van biofilms. In bepaalde bacteriŽn bestuurt dit communicatiesysteem ook het vrijkomen van giftige stoffen, die de pathogeniciteit van de bacteriŽn beÔnvloedt, ofwel hun vermogen om ziekte te veroorzaken.

Meschwitz, van de Salve Regina University in Newport, RI, zei dat een ander voordeel van honing is dat in tegenstelling tot de conventionele antibiotica, het zich niet op de essentiŽle groeiprocessen van bacteriŽn richt. Het probleem met dit type doelstelling, die de basis vormt van conventionele antibiotica, is dat het resulteert in de opbouw van bacterie-resistentie tegen de geneesmiddelen.


 

Honing is effectief omdat het is gevuld met gezonde polyfenolen of anti-oxidanten, zei ze. Deze omvatten de fenolische zuren, cafeÔnezuur, p-coumarinezuur en ellaginezuur, evenals vele flavonoÔden. "Verschillende studies hebben een verband tussen de niet-peroxide anti-microbiŽle en anti-oxidant activiteiten van honing en de aanwezigheid van honing fenolen aangetoond," voegde ze eraan toe. Een groot aantal laboratorium en beperkte klinische studies hebben de breed-spectrum antibacteriŽle, antischimmel en antivirale eigenschappen van honing bevestigd, volgens Meschwitz.

 

 

Ze zei dat haar team ook vaststelt dat honing anti-oxiderende eigenschappen heeft en een anti-bacterieel effect heeft. "We hebben standaard anti-oxidant testen op honing uitgevoerd om het niveau van anti-oxidant activiteit te meten," legde ze uit. "We hebben de verschillende antioxidant polyfenol verbindingen gescheiden en geÔdentificeerd. In onze antibacteriŽle studies hebben we de werkzaamheid getest van honing tegen E. coli, Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa, onder anderen."

Vertaald door IngridOntvang ons gratis eboek + de wekelijkse nieuwsbrief

- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ?

Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats