Hoe antibiotica infecties kunnen verergeren door resistente bacteriŽn


In de afgelopen decennia, is methicilline-resistente Staphylococcus aureus of MRSA, geŽvolueerd van een beheersbare overlast tot een ernstig probleem voor de volksgezondheid. Een pre-klinische studie, gepubliceerd op 11 november in Cell Host & Microbe onthult nu dat de behandeling met de eerste lijn antibiotica daadwerkelijk MRSA huidinfecties erger kan maken, ironisch genoeg door het activeren van het lichaamseigen pathogeen-afweersysteem. De volgende stap zal zijn om de menselijke gegevens te verkrijgen.

"Mensen die besmet zijn met MRSA, en een beta-lactam antibiotica krijgen - een van de meest voorkomende vormen van antibiotica - kunnen uiteindelijk zieker worden dan wanneer ze helemaal geen behandeling krijgen," zegt co-senior studie auteur George Liu van Cedars- Sinai Medical Center. "Onze bevindingen onderstrepen de dringende noodzaak om zich beter bewust te zijn van MRSA en deze infecties snel te diagnosticeren om het voorschrijven van antibiotica die het leven van patiŽnten in gevaar kunnen brengen te vermijden."

Staphylococcus aureus, vaak eenvoudigweg genoemd "stafylokok" is een soort bacterie die gewoonlijk op de huid of in de neus van gezonde personen wordt meegedragen. Ongeveer een derde van de bevolking wordt gekoloniseerd door de stafylokok, maar ongeveer 1% is gekoloniseerd met MRSA, die bestand is tegen methicilline en vele andere soorten antibiotica. Deze antibiotica-resistente stammen zijn de meest voorkomende oorzaak van huid en weke delen infecties in de Verenigde Staten. MRSA geeft ook meer kans op ernstige ziekte of overlijden met betrekking tot methicilline-gevoelige S. aureus, maar de onderliggende redenen zijn niet duidelijk.

Op basis van hun laatste bevindingen, vermoedden Liu en senior co-auteur van de studie David Underhill van Cedars-Sinai Medical Center dat de schadelijke effecten van MRSA veroorzaakt zouden kunnen worden door juist het gen die de antibioticaresistentie veroorzaakt. Beta-lactam antibiotica doden veel bacteriŽn door het inactiveren van eiwitten die betrokken zijn bij de celwandsynthese. Maar MRSA omzeilt acties van het geneesmiddel door het stimuleren van een gen genaamd mecA, die op zijn beurt een omleidingsroute activeert voor de celwandsynthese. Deze genetische wijziging maakt het MRSA antibiotica mogelijk te overleven, maar tegelijkertijd verandert het de structuur van de bacteriŽle celwand.

In de nieuwe studie, hebben de onderzoekers getest of het immuunsysteem reageert op deze structurele veranderingen op een manier die MRSA infecties verergert. Zij bevonden dat blootstelling van MRSA aan beta-lactam antibiotica de activatie van mecA veroorzaakte, waarbij de chemische bindingen tussen moleculen in de celwand verzwakten en de bacteriŽn gemakkelijker afbreekbaar maakte door immuun cellen. De afbraak van de celwand vrijgegeven fragmenten werden herkend door het immuunsysteem en activeerde een schadelijke ontstekingsreactie die de huidinfecties bij MRSA-geÔnfecteerde muizen verslechterde.

"We hebben nu het bewijs dat juist de factor die bepaalde S. aureus definieert als MRSA, ook een factor is die MRSA meer ziekteverwekkend kan maken", zegt eerste auteur van de studie Sabrina Mueller van Cedars-Sinai Medical Center Mueller. "Maar deze pathogene factor komt niet vrij tenzij MRSA wordt blootgesteld aan beta-lactam antibiotica. Daarom kan een slechte keuze van antibioticum een MRSA-infectie verergeren vergeleken met geen behandeling."

De bevindingen kunnen belangrijke klinische gevolgen hebben, gezien het feit dat het leven van veel MRSA-geÔnfecteerde patiŽnten in gevaar wordt gebracht door de initiŽle verkeerde antibiotische behandeling met beta-lactam antibiotica. Momenteel omvatten diagnostische procedures het sturen van een monster naar een laboratorium waar de bacteriŽn gedurende 2 dagen kunnen groeien. Toch zijn er ook al nieuwere tests die stafylokok DNA binnen enkele uren kunnen detecteren nu steeds op grotere schaal beschikbaar. Dit kan zorgverleners helpen sneller te beslissen over de juiste behandelingsstrategie voor een patiŽnt, en mogelijk sterfgevallen voorkomen in verband met onjuiste behandeling met antibiotica.

Maar de auteurs dringen aan op voorzichtigheid bij het verspreiden van deze interpretatie van de preklinische studie naar mensen toe voordat er meer onderzoek is uitgevoerd. "De voor de hand liggende volgende stap is het controleren of dit ook zo gebeurt bij de mens," zegt Underhill. "Als de menselijke gegevens suggereren dat alleen beta-lactam antibiotica MRSA-infectie erger kan maken, dan zouden we ons moeten bedenken over de vraag of bŤta-lactam antibiotica onze eerste keuze van empirische antibiotica moet worden voordat de bron van de infectie bekend is, vooral in het geval van ernstige infecties . '

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats