UV-licht kan helpen bij gevecht tegen antibioticaresistente superbacteriŽn in ziekenhuizen


UV-licht toevoegen aan standaard schoonmaak verminderde overdracht van 4 resistente bacteriŽn met 30 procent.

DUKE UNIVERSITY MEDICAL CENTER

Een nieuw instrument Ė een bepaald soort ultraviolet licht genaamd UVC Ė zou ziekenhuizen kunnen helpen in hun gevecht om resistente bacteriŽn kwijt te raken uit patiŽntenkamers, zodat ze geen nieuwe infecties kunnen veroorzaken.

Sommige ziekenhuizen hebben al UVC-machines in gebruik genomen naast de standaard chemische desinfectie, om mogelijk gevaarlijke bacteriŽn zoals de meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) te doden, maar het onderzoek naar hun effectiviteit is nog in een voorlopig stadium.

Een groot gerandomiseerd onderzoek, geleid door Duke Health en gepubliceerd in The Lancet, stelt dat UVC-machines kunnen zorgen voor een afname van de overdracht van 4 belangrijke ĎsuperbacteriŽní tot 30 procent. De bevinding is specifiek voor patiŽnten die ís nachts in een kamer verblijven waarin daarvoor iemand heeft gelegen die geÔnfecteerd was met een dergelijke resistente bacterie.

ďSommige van deze bacteriŽn kunnen nog zo lang in de omgeving voortleven, dat de volgende patiŽnt eraan zou kunnen worden blootgesteld, zelfs al heeft de patiŽnt die het organisme bij zich droeg de kamer al verlaten en is de kamer al schoongemaakt,Ē zegt dr. Deverick J. Anderson, specialist infectieziekten bij Duke Health en hoofdonderzoeker van deze proef, waarbij meer dat 21.000 patiŽnten betrokken waren. ďDe behandeling van een infectie met een van deze bacteriŽn is moeilijk en duur en belastend voor de patiŽnt. Voor ziekenhuizen vormen ze ook een kostenpost die vaak niet wordt vergoed.Ē

De onderzoekers richtten zich op vier resistente organismes: MRSA, vancomycine-resistente enterokokken (VRE), Clostridium diffilile en Acinetobacter.

Het onderzoek werd tussen 2012 en 2014 uitgevoerd in negen ziekenhuizen in het Zuidwesten van de VS, waaronder in drie Duke University Health System ziekenhuizen, een ziekenhuis voor veteranen en kleine volksgezondheidscentra.

Er werd een draagbare machine gebruikt, genaamd de Tru-D SmartUVC, waarmee de kamers van patiŽnten met de genoemde bacteriŽn werden ontsmet. Ongeveer 30 minuten lang straalt de machine UVC-licht uit in een lege kamer, waarbij het licht afketst en reflecteert op moeilijke te bereiken gebieden zoals open lades of tussen kasten en achter of tussen vaste inrichtingselementen. De lichtgolven doden de bacteriŽn door hun DNA te verstoren.

De proef vergeleek een standaard ontsmetting met een quaternaire ammoniumverbinding (een quat) met drie andere desinfectiemethoden: een quat gevolgd door UV-licht; chloorbleekmiddel in plaats van een quat en geen UV-licht; en bleekmiddel plus UV-licht.

Over het algemeen was de effectiefste strategie om een quat te gebruiken gevolgd door UV-licht. Deze combinatie was vooral effectief tegen de overdracht van MRSA.

Verder bleek chloor samen met een quat de overdracht van VRE met meer dan de helft terug te brengen. Toevoeging van UV-licht was nog effectiever, met een vermindering van VRE-overdracht met 64%.

Geen van de schoonmaakmethoden verminderde het voorkomen van de C. difficile, een infectie die zich in de darm manifesteert. Het voorkomen van de Acinetobacter werd in ťťn geval beperkt, dus dit werd niet meegenomen in de analyses.

UVC-machines worden nu door verschillende bedrijven gemaakt, in prijs oplopend tot $ 90.000. Ziekenhuizen zouden geld kunnen besparen door kostbare infecties te verminderen, maar dat is misschien niet genoeg om de economische gevolgen van de 30 minuten extra leegstand van patiŽntenkamers voor schoonmaak te compenseren, aldus Anderson.

ďDe druk in ziekenhuizen om snel kamers over te dragen is zo groot, dat echt elke minuut extra geldt als een potentieel probleem,Ē zegt Anderson. ďIn een groot ziekenhuis kun je wel 100 kamers op een dag hebben waar iemand vertrekt en een nieuwe patiŽnt in moet.Ē

Ziekenhuizen dienen strategisch te werk te gaan om extra desinfectietijd te faciliteren en tegelijk rekening te houden met de ontslagtijd voor de patiŽnt, de vraag naar kamers en de beschikbaarheid van de machines, aldus Anderson. Zelfs met deze factoren Ė die dagelijks variŽren Ė was de naleving in ziekenhuizen die meededen aan de proef 90 procent, wat betekent dat 90 procent van de betreffende kamers precies het onderzoeksprotocol volgden.

UVC-licht is maar ťťn van de vele methodes die ziekenhuizen kunnen toevoegen aan standaard ontsmettingsmethodes om te zorgen voor afname van infecties voor alle pathogenen, zoals antibioticaresistente organismes, zegt Anderson. Daarnaast spelen ook strategieŽn mee zoals een strikte procedure voor handenwassen, voorzorgmaatregelen voor contact tussen staf en geÔnfecteerde patiŽnten en een voorzichtig gebruik van antibiotica, stelt hij.

De onderzoekers van Duke willen nog andere dagelijkse strategieŽn onderzoeken die in ziekenhuizen kunnen worden toegepast om infecties in de hand te houden, zoals niet-ultraviolet licht, dat veilig gebruikt kan worden in de buurt van mensen en toch de verspreiding van bacteriŽn kan stoppen.

Vertaling: Astrid ZwartNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu