The Zyprexa Papers – de strijd van een advocaat tegen big pharma

Op 17 december 2006 begon The New York Times een reeks voorpaginaverhalen over documenten verkregen van de advocaat Jim Gottstein uit Alaska, waaruit bleek dat Eli Lilly had verzwegen dat het bestverkopende medicijn diabetes en andere levensverkortende stofwisselingsproblemen veroorzaakte. De “Zyprexa Papers”, zoals ze bekend kwamen te staan, toonden ook aan dat Eli Lilly het gebruik van Zyprexa bij kinderen en ouderen illegaal promootte, met bijzonder dodelijke effecten.

Hoewel de heer Gottstein gelooft dat hij de Zyprexa-papieren legaal heeft verkregen, besloot de Amerikaanse rechtbank voor het oostelijke district van New York in Brooklyn dat hij had samengespannen om de documenten te stelen, en dreigde Eli Lilly de heer Gottstein met strafrechtelijke aanklachten van minachting. In The Zyprexa Papers geeft de heer Gottstein een meeslepend verslag uit de eerste hand van wat er werkelijk is gebeurd, inclusief nieuwe details over hoe een kleine groep psychiatrische overlevenden de Zyprexa Papers onvindbaar op internet verspreidde.

Dit alles binnen een aangrijpende, begrijpelijke uitleg van complexe juridische manoeuvres en zijn gevechten namens Bill Bigley, de psychiatrische patiënt wiens beproeving de onthulling van de Zyprexa Papers mogelijk maakte.