Studie onthult mechanismen die pancreaskankercellen helpen tegen verhongering

Een nieuwe studie onthult het mechanisme dat pancreaskankercellen helpt om honger in dichte tumoren te voorkomen door een proces te kapen dat voedingsstoffen uit hun omgeving trekt.

Geleid door onderzoekers van de NYU Grossman School of Medicine, legt de studie uit hoe veranderingen in het gen RAS – bekend om de abnormale groei die wordt gezien bij 90 procent van alvleesklierkankerpatiënten – ook een proces versnellen dat de bouwstenen levert die nodig zijn voor die groei.

Dit proces wordt macropinocytose genoemd en omvat eiwitten en vetten, die kunnen worden afgebroken tot aminozuren en metabolieten die worden gebruikt om nieuwe eiwitten, DNA-strengen en celmembranen te bouwen. Kankercellen kunnen niet vermenigvuldigen zonder deze middelen bij de hand, zeggen de auteurs van de studie.

Het nieuwe werk, online gepubliceerd op 11 december in het tijdschrift Nature, identificeert de belangrijkste moleculaire stappen die door de kankercellen worden opgezet om micropinocytose te stimuleren.

“We vonden een mechanisme met betrekking tot de toevoer van voedingsstoffen waarvan we geloven dat het zou kunnen worden gebruikt om RAS-mutanttumorcellen een belangrijk overlevingsmechanisme te ontzeggen,” zegt eerste studie-auteur Craig Ramirez, PhD, een postdoctorale fellow bij het Department of Biochemistry and Molecular Pharmacology bij NYU Langone.

Link