Covid-19 symptomen minder ernstig bij kinderen

Het wetenschappelijk onderzoeksteam onder leiding van professor Zhang Kang van de Faculteit der Geneeskunde van de Macau University of Science and Technology (M.U.S.T.) heeft hard gewerkt aan de diagnose en behandeling van COVID-19 in samenwerking met het Guangzhou Women and Children’s Medical Center. Belangrijke bevindingen van een studie van het team, Kenmerken van pediatrische SARS-CoV-2-infectie en potentieel bewijs voor aanhoudende fecale virale uitscheiding, zijn zojuist gepubliceerd in het internationale biomedische tijdschrift Nature Medicine en Pro. Zhang is een corresponderende auteur in deze studie.

De uitbraak van COVID-19-longontsteking in Wuhan overspoelde veel landen over de hele wereld. De meeste rapporten over de SARS-CoV-2-infectie waren gericht op gevallen bij volwassenen. Vergeleken met het totale aantal bevestigde nieuwe coronaviruspneumonie bij volwassenen, zijn de bevestigde gevallen van kinderen zeer beperkt, wat het moeilijk maakt om hun epidemiologische en klinische kenmerken te bestuderen en te begrijpen. De diagnose van kinderen met SARS-CoV-2-longontsteking vormt een uitdaging.

Dean Fok van de Faculteit der Geneeskunde, Macau University of Science and Technology (M.U.S.T.), zei: ‘Het team ontdekte dat de symptomen bij kinderen die besmet zijn met COVID-19 minder ernstig zijn dan bij volwassenen. Ze hebben niet de hoge koorts die veel voorkomt bij volwassenen. De klinische manifestaties zoals hoest en vermoeidheid en duidelijke longontsteking zijn grotendeels afwezig bij kinderen. De longröntgenfoto’s en laboratoriumonderzoek hebben ook minder abnormale waarden. SARS-CoV-2-nucleïnezuur kan worden gedetecteerd in het maagdarmkanaal (fecaal) en de positieve duur ervan is langer en hoger dan die in de ademhalingsbaan; vandaar dat de kans op fecaal-orale overdracht groot is. Daarom kan het testen van rectale uitstrijkjes nuttiger zijn dan orofaryngeale uitstrijkjes bij diagnose, evaluatie van de effectiviteit van de behandeling en bepaling van het tijdstip van beëindiging van de quarantaine. Dit resultaat is niet alleen een doorbraak in nieuwe kennis van COVID-19, maar ook een belangrijke bijdrage aan de diagnose en behandeling van kinderen met COVID-19. ” Het team van professor Zhang Kang werkt voortdurend aan verschillende onderzoeken naar COVID-19 op verschillende interdisciplinaire gebieden, en binnenkort zal er meer vooruitgang worden geboekt.

Persbericht Faculty of Medicine of Macau University of Science and Technology

Access Nature Medicine link below for more details: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0817-4.pdf