Spruitjes en broccoli remmen kalkvorming op aorta

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat enkele van onze minst favoriete groenten het meest gunstig kunnen zijn als het gaat om het voorkomen van gevorderde bloedvataandoeningen. Het onderzoek, gepubliceerd in de British Journal of Nutrition, heeft aangetoond dat een hogere consumptie van kruisbloemige groenten, zoals broccoli, spruitjes en kool, wordt geassocieerd met een minder uitgebreide vaatziekte bij oudere vrouwen.

Aan de hand van gegevens van een cohort van 684 oudere West-Australische vrouwen die in 1998 waren gerekruteerd, ontdekten onderzoekers van ECU’s School of Medical and Health Sciences en de University of Western Australia dat degenen met een dieet met meer kruisbloemige groenten een lagere kans hadden op uitgebreide vorming van calcium op hun aorta, een belangrijke marker voor structurele bloedvataandoeningen.

Bloedvataandoeningen zijn een aandoening die onze bloedvaten (slagaders en aders) aantast en de bloedstroom door het lichaam kan verminderen. Deze vermindering van de bloedstroom kan het gevolg zijn van de opeenhoping van vette kalkaanslag op de binnenwanden van onze bloedvaten, zoals de aorta. Deze opeenhoping van vette kalkaanslag is de belangrijkste oorzaak van een hartaanval of beroerte.

Hoofdonderzoeker dr. Lauren Blekkenhorst zei dat er iets intrigerends was aan kruisbloemige groenten, waar deze studie meer licht op heeft geworpen. “In onze eerdere onderzoeken hebben we vastgesteld dat degenen met een hogere inname van deze groenten een verminderd risico hadden op een klinische cardiovasculaire aandoening, zoals een hartaanval of beroerte, maar we wisten niet zeker waarom”, zei ze.

“Onze bevindingen van deze nieuwe studie geven inzicht in de mogelijke betrokken mechanismen.”

“We hebben nu ontdekt dat oudere vrouwen die elke dag grotere hoeveelheden kruisbloemige groenten consumeren, minder kans hebben op uitgebreide verkalking op hun aorta,” zei ze.

“Een bepaald bestanddeel dat overvloedig in kruisbloemige groenten wordt aangetroffen, is vitamine K, dat mogelijk een rol speelt bij het remmen van het verkalkingsproces dat in onze bloedvaten plaatsvindt.”

Eet elke dag een extra portie groenten

Dr. Blekkenhorst zei dat vrouwen in deze studie die elke dag meer dan 45 g kruisbloemige groenten consumeerden (bijv. ¼ kopje gestoomde broccoli of ½ kopje rauwe kool) 46 procent minder kans hadden op een uitgebreide calciumophoping op hun aorta in vergelijking met degenen die elke dag weinig tot geen kruisbloemige groenten consumeren.

“Dat wil niet zeggen dat de enige groenten die we zouden moeten eten, broccoli, kool en spruitjes zijn. We zouden elke dag een grote verscheidenheid aan groenten moeten eten voor een algehele goede gezondheid en welzijn.”

Dr. Blekkenhorst zei dat het belangrijk is op te merken dat het onderzoeksteam deze West-Australische vrouwen erg dankbaar was, zonder wie deze belangrijke bevindingen niet beschikbaar zouden zijn voor anderen. Hoewel observationeel van aard, staat deze onderzoeksopzet centraal in de vooruitgang van de menselijke gezondheid.

Persbericht EDITH COWAN UNIVERSITY