Sponserduiken voor schone lucht en tegen biomassacentrale

Comité Schone Lucht en Milieudefensie organiseren op 1 januari 11.55 uur een sponsorduik op het strand van IJburg, Amsterdam. De opbrengst van deze Klimaatduik gaat naar de rechtszaak die het Comité heeft aangespannen tegen de bouw van een biomassacentrale door Nuon/Vattenfall.

Cain (13 jaar), die begin deze maand is genomineerd voor IJburger van het jaar vanwege zijn strijd tegen de biomassacentrale, heeft via appgroepen en sociale media tientallen kinderen opgetrommeld die eerder deze zomer deelnamen aan de kindermars tegen de centrale. De kinderen nodigen ook politici uit om hun steun te betuigen, evenals burgemeester Femke Halsema. De kinderen verweren zich tegen de komst van de biomassacentrale in het nabijgelegen Diemen, omdat hiervoor hele bossen worden gekapt die vervolgens worden verbrand. Cain Swart: ‘Kinderen hebben recht op schone lucht.’

 

Cain (in wit) op de Kindermars tegen de Biomassacentrale in Diemen

Jorien de Lege, campagneleider bij Milieudefensie, woont in IJburg en neemt zelf ook een klimaatduik: “In Nederland zijn honderden biomassacentrales in aanbouw, gesubsidieerd en wel, terwijl ze helemaal niet klimaatneutraal zijn en de fijnstof oog- en longklachten kunnen opleveren. Ik hou helemaal niet van zwemmen in de kou, maar ik doe het graag om de vergunning voor deze giga biomassacentrale van tafel te krijgen.” Voor de rechtszaak tegen de bouwvergunning voor een grote houtgestookte biomassacentrale in het nabijgelegen Diemen, is € 30.000 nodig.

Aanmelden voor de duik

Wie zelf niet duiken wil, kan mensen die wel duiken, aanmoedigen vanaf de wal en/of sponsoren via whydonate.nl. Kinderen van 12 jaar of jonger die willen duiken, vragen we om hun ouders of andere volwassen begeleiders mee te nemen.