Smartphones kunnen helpen bij het opsporen van diabetes

Onderzoekers van UC San Francisco hebben een ‘digitale biomarker’ ontwikkeld die de ingebouwde camera van een smartphone zou gebruiken om diabetes te detecteren – een van ‘s werelds belangrijkste oorzaken van ziekte en overlijden – die mogelijk een goedkoop alternatief biedt voor thuisgebruik voor bloedafname en klinisch gebaseerde screeningstools.

Diabetes treft meer dan 32 miljoen Amerikanen en meer dan 450 miljoen mensen wereldwijd, en kan het risico verhogen op ziekten die bijna elk orgaansysteem aantasten, waaronder coronaire hartziekten, nierfalen, blindheid en beroerte. Bij de huidige pandemie is ook vastgesteld dat het het risico op ernstige symptomen van COVID-19 verhoogt.

Toch is de helft van de mensen met diabetes niet op de hoogte van hun diagnose en de risico’s voor hun gezondheid.

“Het vermogen om een ​​aandoening zoals diabetes op te sporen die zoveel ernstige gevolgen voor de gezondheid heeft met behulp van een pijnloze, op smartphones gebaseerde test, biedt zoveel mogelijkheden”, zegt co-senior auteur Geoffrey H. Tison, MD, MPH, assistent-professor in de cardiologie, van de 17 augustus 2020 studie in Nature Medicine. “De visie zou zijn dat een hulpmiddel als dit helpt bij het identificeren van mensen met een hoger risico op diabetes, wat uiteindelijk helpt om de prevalentie van niet-gediagnosticeerde diabetes te verminderen.”