Ryanair moet misleidende “groene” claims intrekken

De grootste luchtvaartuitstoter in Europa, Ryanair, is vandaag bestraft door de UK Advertising Standards Authority voor misleidende claims dat het een groene luchtvaartmaatschappij is. De goedkope operator misleidt consumenten in pers-, tv- en radioadvertenties door te beweren “CO2-arme” en “Europa’s … luchtvaartmaatschappij met de laagste uitstoot” te zijn, oordeelde de waakhond voor advertenties. Groene campagne en onderzoeksgroep Transport & Milieu (T&E) zei dat de uitspraak de groene mythen van Ryanair verdrijft en laat zien dat wetgevers eindelijk iets moeten doen aan de uitstoot van luchtvaartmaatschappijen.

Ryanair heeft het bevel gekregen om de misleidende claims over zijn “groene” gegevens in te trekken. De CO2-uitstoot van de luchtvaartmaatschappij steeg in vijf jaar met de helft [2], waarmee het op de EU-lijst van top 10-emittenten staat. Ondanks de enorme vervuiling van luchtvaartmaatschappijen betaalt de sector geen belasting over zijn brandstof en is hij niet verplicht nieuwe, schonere brandstoffen zoals synthetische kerosine te gebruiken.

De luchtvaartmanager van T&E, Jo Dardenne, zei: “Ryanair moet stoppen met greenwashing en iets beginnen te doen om de torenhoge uitstoot aan te pakken. Deze uitspraak herinnert eraan dat de klimaatimpact van de luchtvaartsector enorm toeneemt vanwege een tientallen jaren lange belastingvakantie en bijna nul regulering van hun vervuiling. Europese regeringen moeten onverwijld bilateraal overeenkomen om vliegtuigbrandstof te belasten totdat EU-vice-president Timmermans het einde van de belastingvrijstelling veiligstelt. ”

De emissies van alle vluchten die vertrekken van EU-luchthavens zijn gestegen van 1,4% van de totale EU-emissies in 1990 tot 3,7% vandaag. Indien niet verplicht, wordt verwacht dat de luchtvaartemissies tegen 2050 zullen verdubbelen of verdrievoudigen en daarmee een kwart van het wereldwijde koolstofbudget zullen verbruiken in een 1,5-graden scenario.

[1] The UK Advertising Standards Authority will published its ruling on Wednesday, 5 February 2020. See: https://www.asa.org.uk/rulings/ryanair-ltd-cas-571089-p1w6b2.html

[2] In 2017 Ryanair was the 12th largest emitter in the EU emissions trading system (ETS), and in 2016 it was 17th. Its emissions have been growing steadily, while at the same time emissions from other sectors covered by the ETS have been declining. In 2013, Ryanair’s emissions were 6.6 Mt CO2. Last year, they soared to 9.9 Mt CO2, representing an increase of 49%.