Roundup nieuws – de veelgebruikte onkruidverdelger van Monsanto

Roundup Nieuws

Hieronder vind je het laatste nieuws afkomstig van de blog door GlyfoGirl. Roundup is een veelgebruikte onkruidverdelger van Monsanto. Glyfosaat werkt bijzonder goed. Helaas is het ook controversieel: langzaam maar zeker komt het besef dat er aan Roundup onaanvaardbare gezondheidsrisico’s kleven. In de VS lopen talloze rechtszaken waarbij het gaat om schadevergoedingen die in de miljarden lopen. Monsanto is ruim twee jaar geleden overgenomen door Bayer. Deze onverwachte stap leidde tot onthutsing en verbijstering bij publiek en aandeelhouders, die het aandeel massaal loosden. Dat kostte Bayer een derde van haar beurswaarde.

Rechtszaken
Bayer heeft vorige maand 11 miljard dollar apart gezet om claims uit rechtszaken te betalen. Dit bedrag koopt de meeste klagers af. Drie klagers gaan door met procederen: Johnson, Hardeman en Pilliod. Bayer heeft in de rechtszaken geen fouten toegegeven en een grondige aanpassing van de etikettering komt er niet.

Opvallend is dat Bayer ook 1,25 miljard dollar heeft gereserveerd voor toekomstige geschillen en gebundelde massarechtszaken (class-action lawsuit).

Teleurstellend
Het is teleurstellend dat er nog steeds geen onomwonden uitspraak is gedaan dat Roundup kankerverwekkend is en NHL (Non-Hodgkin-Lymfoma) veroorzaak. Dat is vreemd. Ondanks het overweldigende wetenschappelijke bewijs wordt het door de rechters niet uitgesproken.

Misschien biedt de toekomstige rechtszaak soelaas, maar zeker is dat niet. Het eindoordeel gaat niet van een jury komen, zoals gebruikelijk, maar van ‘Science Panel’. In een persbericht schrijft Bayer daarover: “Over de vraag van algemene oorzakelijkheid gaan nu de deskundige wetenschappers van het Science Panel oordelen. Als het Science Panel vaststelt dat er geen oorzakelijk verband tussen Roundup ™ en NHL, dan kan er in toekomstige rechtszaken niet langer beweerd worden dat Roundup kanker veroorzaakt”. Het arrogante optimisme van dit persbericht is zorgwekkend.

We kunnen de vlucht voorwaarts met het Science Panel niet anders zien als een overwinning van Monsanto. Monsanto heeft in het verleden bewezen dat het een meester is om wetenschappers voor hun kar te spannen. Dat zal niet anders zijn bij het Science Panel.

Verder gaat het allemaal veel te lang duren. De groep van ‘onafhankelijke’ experts wordt aangewezen door een derde partij die door Monsanto en de klagers in samenspraak wordt samengesteld. De derde partij stelt 4 leden aan. Het vijfde lid wordt door die vier gekozen.

Vervolgens is er nu al vier jaar uitgetrokken om de bestaande wetenschappelijke literatuur door te spitten met de mogelijkheid om die periode te verlengen. We moeten dus jaren wachten voordat we een uitspraak kunnen verwachten dat Roundup inderdaad lymfeklierkanker veroorzaakt.

Dat betekent ook dat Roundup het komende decennium niet uitgebannen wordt. Dat is een moeilijk te verwerken tegenslag als er zo veel onderzoek beschikbaar is dat erop wijst dat er wel degelijk een oorzakelijke verband is tussen Roundup en kanker.

We zullen ook nog even moeten wachten voordat de panel-wetenschappers een fantastische baan krijgen bij Bayer. Je kunt je afvragen of er ooit iets veranderd in de VS. Misschien is de combinatie van verankering in de agrarische economie, politieke invloed en een geoliede PR-machine wel onverslaanbaar.

Goed nieuws
Dat het ook anders kan bewijst Mexico. Het Ministerie van Milieu van Mexico heeft aangekondigd dat op glyfosaat gebaseerde herbiciden in 2024 in het land niet meer zullen worden gebruikt om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen. En nu maar hopen dat Roundup niet wordt vervangen door nog giftiger onkruidverdelgers.

Dick Schrauwen
Bron van dit glyfosaat-nieuws is de blog ‘It Happened’ van Glyphosate Girl