Relatie vezelconsumptie en lager risico op borstkanker

Het consumeren van een vezelrijk dieet werd in verband gebracht met een verminderde incidentie van borstkanker in een analyse van alle relevante prospectieve studies. De bevindingen worden vroeg online gepubliceerd in CANCER, een peer-reviewed tijdschrift van de American Cancer Society (ACS).

Omdat studies inconsistente resultaten hebben opgeleverd met betrekking tot de mogelijke relatie tussen vezelinname en borstkanker, Maryam Farvid, PhD, van de Harvard T.H. Chan School of Public Health en haar collega’s zochten naar alle relevante prospectieve onderzoeken die tot en met juli 2019 zijn gepubliceerd.

Toen de onderzoekers gegevens verzamelden van de 20 observationele studies die ze identificeerden, hadden personen met de hoogste vezelconsumptie een acht procent lager risico op borstkanker. Oplosbare vezels gingen gepaard met een lager risico op borstkanker en een hogere totale vezelinname ging gepaard met een lager risico bij zowel premenopauzale als postmenopauzale vrouwen.

“Onze studie draagt ​​bij aan het bewijs dat leefstijlfactoren, zoals aanpasbare voedingsgewoonten, het risico op borstkanker kunnen beïnvloeden”, aldus Dr. Farvid. “Onze bevindingen leveren onderzoeksresultaten die de voedingsrichtlijnen van de American Cancer Society ondersteunen, en benadrukken het belang van een vezelrijk dieet, waaronder fruit, groenten en volle granen.”

Belangrijk is dat de bevindingen niet aantonen dat voedingsvezels het risico op borstkanker direct verminderen, en een gerandomiseerde klinische studie is nodig om een ​​dergelijke oorzaak en gevolg te testen.

Persbericht WILEY