Relatie symptomen menopauze en hartklachten

De menopauze gaat gepaard met tal van symptomen die de kwaliteit van leven van een vrouw kunnen verstoren, maar kunnen ze ook gezondheidsproblemen veroorzaken? Een nieuwe studie suggereert dat dit kan, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen met twee of meer matige tot ernstige symptomen. De studieresultaten worden gepresenteerd tijdens de 2020 Virtual Annual Meeting van The North American Menopause Society (NAMS), die op 28 september wordt geopend.

Opvliegers zijn een van de meest voorkomende en meest vervelende symptomen van de menopauze. Ze kunnen onder andere grote schade aanrichten aan een vrouw door vermoeidheid te veroorzaken en het haar moeilijk te maken zich te concentreren, hoewel in een nieuwe studie uit Pennsylvania ze (op zichzelf) niet tot nadelige gezondheidsresultaten bleken te leiden. Er werd echter vastgesteld dat vrouwen met twee of meer matige tot ernstige symptomen van de menopauze een significant hoger risico liepen op hart- en vaatziekten en beroerte. Er werd geen verband gevonden met andere gezondheidsresultaten, zoals het risico op kanker.

Onderzoekers onderzochten ook of de suppletie van calcium en vitamine D het risico verminderde, maar dergelijk bewijs werd niet gevonden. De symptomen van de menopauze die werden beschouwd als triggers voor het extra risico op hartaandoeningen waren opvliegers, nachtelijk zweten, duizeligheid, hartkloppingen, tremoren, rusteloosheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen, vaginale droogheid, gevoelige borsten, migraine en meervoudig wakker worden keer gedurende de nacht.

“We ontdekten dat zelfs ernstige opvliegers niet geassocieerd waren met nadelige klinische gezondheidsresultaten wanneer ze op zichzelf optraden, maar als ze of andere matige tot ernstige symptomen van de menopauze in combinatie aanwezig waren, was er een verband met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. “, zegt Dr. Matthew Nudy van Penn State Hershey Medical Center en hoofdauteur van de studie,” The Severity of Vasomotor Symptoms and Number of Menopauzal Symptoms bij postmenopauzal Women and Silent Clinical Health Outcomes in the Women’s Health Initiative Calcium and vitamine D Randomized Clinical Trial. ”

“Omdat hartaandoeningen de doodsoorzaak nummer één van vrouwen blijven, zijn onderzoeken als deze van onschatbare waarde”, zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van de NAMS. “Zorgverleners moeten zich ervan bewust zijn dat symptomen van de menopauze meer kunnen zijn dan een goedaardige overlast, en dat vrouwen die aan deze symptomen lijden een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten. Het identificeren van vrouwen met een hoog risico is belangrijk zodat risicobeperkende strategieën kunnen worden geïmplementeerd.”

Links

http://www.menopause.org/

https://hmc.pennstatehealth.org/

Gerelateerde videos