Relatie natuurlijke suikers in moedermelk en gewicht in kinderjaren

Oligosacchariden (HMO’s) die in moedermelk worden aangetroffen, kunnen de groei van een kind van kind tot kind beïnvloeden blijkt uit een studie ondersteund door het Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), onderdeel van de National Institutes of Health ( NIH).

De studie toont ook dat obesitas bij de moeder de samenstelling van de HMO in moedermelk kan beïnvloeden. De studie werd geleid door Lars Bode, Ph.D., aan de Universiteit van Californië, San Diego. Het verschijnt in het American Journal of Clinical Nutrition.

HMO’s zijn complexe suikers die worden aangetroffen in moedermelk, maar zuigelingen verteren deze niet rechtstreeks. In plaats daarvan dienen HMO’s als prebiotica door de samenstelling van het darmmicrobioom te beïnvloeden. Eerdere studies hebben aangetoond dat HMO’s ook baby’s kunnen beschermen tegen ziekteverwekkende microben. Ongeveer 150 soorten HMO’s zijn bekend, en moeders hebben unieke combinaties en concentraties daarvan in hun moedermelk, deels beïnvloed door genetica en de soorten HMO-verwerkende enzymen die ze hebben.

Onderzoekers evalueerden ongeveer 800 paren van moeders en kinderen in een Fins onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen. De onderzoekers analyseerden de inhoud van HMO’s in moedermelkmonsters (verzameld toen de kinderen 3 maanden oud waren), waaronder twee HMO’s die nu zijn toegevoegd aan enkele commerciële zuigelingenvoeding: 2′-fucosyllactose (2’FL) en lacto-N-neo -tetraose (LNnT).

Moedermelk van moeders van grotere en zwaardere zuigelingen en kinderen had vaak een minder diverse HMO-samenstelling, hogere concentraties van 2FL en lagere concentraties van LNnT. Moedermelk van moeders met overgewicht en obesitas had ook de neiging om minder diverse HMO-samenstelling, hogere concentraties van 2FL en lagere concentraties van LNnT te hebben.

Volgens de auteurs bevestigen deze resultaten de bevindingen van twee van hun eerdere kleinere studies. Samen vonden de drie studies vergelijkbare patronen van HMO-samenstelling en kindergroei bij drie verschillende groepen moeders. De auteurs merkten op dat, hoewel hun onderzoek de samenstelling van de HMO in verband bracht met de groei van jonge kinderen, het niet kon bewijzen dat variaties in HMO-patronen verschillen in de groei van kinderen veroorzaken. Als aanvullende studies hun bevindingen bevestigen, kunnen specifieke HMO’s op een dag een behandeling bieden voor groeiproblemen en obesitas in de vroege kinderjaren.