Latere starttijden school verminderen het aantal auto-ongelukken

Een studie die online werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine, toonde aan dat latere starttijden op school geassocieerd waren met een significante daling van voertuigongevallen waarbij tienerbestuurders betrokken waren.

Onderzoekers analyseerden twee ongevallenstatistieken van motorvoertuigen met adolescenten in Fairfax County, Virginia, voor en na de implementatie van latere starttijden op school. De resultaten tonen aan dat het ongevalsrisico bij 16-tot-18-jarige rijbewijsrijders aanzienlijk daalde van 31,63 tot 29,59 ongevallen per 1.000 bestuurders na de vertraagde starttijd. De tienerongevallen bleven daarentegen stabiel in de rest van de staat.

“Accidentele verwondingen, waaronder ongevallen met motorvoertuigen, zijn de belangrijkste oorzaak van overlijden van adolescenten in de VS, en alles wat we kunnen doen om dat risico te verminderen, moet worden overwogen,” zei senior onderzoeksschrijver Dr. Judith Owens, MPH, professor neurologie aan Harvard Medical School en directeur slaapgeneeskunde in het Boston Children’s Hospital. “We weten uit onafhankelijke gegevensbronnen dat na een verandering in de starttijden van studenten studenten meer slapen, wat leidt tot meerdere voordelen, niet alleen voor individuen, maar ook in termen van enorme economische implicaties.”

De studie vergeleek ongevallen met motorvoertuigen onder adolescenten in de verschillende schoolstarttijden in Fairfax County, die in het najaar van 2015 de schoolstarttijden met 50 minuten terugbracht van 7.20 uur tot 8.10 uur. Gegevens werden ook vergeleken met tienerongevallen in de rest van de staat, waar de starttijden van de school niet veranderden. Uit de analyse bleek ook dat de latere starttijd van de school in verband werd gebracht met een lager percentage ongevallen door afleiding.

“Tieners die meer slapen, nemen minder vaak slechte beslissingen, zoals het dragen van een veiligheidsgordel of afgeleid rijden”, legt Owens uit. “Een van de mogelijke mechanismen voor deze vermindering van auto-ongevallen is een afname van gedragingen die verband houden met het nemen van risico’s.”

De American Academy of Sleep Medicine ondersteunt starttijden op de middelbare en middelbare school van 8.30 uur of later om de gezondheid, veiligheid en academische prestaties van tieners te bevorderen. De verklaring van de AASM over de starttijd van de school is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs dat tieners veranderingen in hun interne circadiane ritmes en biologische slaapritme ervaren die resulteren in latere slaap- en wektijden. Een vertraagde starttijd op school biedt verschillende voordelen:

De kans is groter dat tieners op schoolavonden voldoende slapen.

Studenten zullen meer alert zijn om topprestaties in de klas te bereiken.

Verminderde traagheid en afwezigheid zullen de leermogelijkheden verbeteren.

Studenten zullen een betere geestelijke gezondheid en psychologisch welzijn ervaren.

De rijveiligheid van tieners zal verbeteren.

De AASM beveelt aan dat 13- tot 18-jarigen 8 tot 10 uur per dag slapen. Owens hoopt dat haar studie andere schooldistricten zal stimuleren om de starttijden van de school en hun relatie met andere veiligheidsproblemen dan auto-ongelukken, zoals sportgerelateerd letsel bij studentensporters, te onderzoeken.

“Wanneer scholen te vroeg beginnen, wordt aan studenten gevraagd om wakker te worden en te functioneren op een moment dat hun circadiane ritme hen zegt dat ze moeten slapen”, zei ze. “Door de begintijden van de school te veranderen, kunnen studenten niet alleen meer slapen, maar kunnen ze ook op het optimale tijdstip slapen. Wanneer ze slapen kan even belangrijk zijn, zo niet meer, dan hoeveel slaap ze krijgen. “