Relatie lage inname groenten en fruit en angststoornissen

Nieuw onderzoek van de Canadese Longitudinal Study on Aging toont aan dat volwassenen met een lage inname van groenten en fruit een grotere kans hebben om gediagnosticeerd te worden met een angststoornis.

“Voor degenen die dagelijks minder dan 3 bronnen van fruit en groenten consumeerden, was er minstens 24% hogere kans op diagnose van angststoornissen,” zegt studieleider Karen Davison, lid van de faculteit gezondheidswetenschappen, directeur voeding informatica aan de Kwantlen Polytechnic University, (KPU) en North American Primary Care Research Group Fellow.

“Dit kan ook gedeeltelijk de bevindingen in verband met de samenstelling van de lichaamssamenstelling verklaren. Naarmate het totale lichaamsvet met meer dan 36% toenam, nam de kans op angststoornissen met meer dan 70% toe”, zegt co-auteur Jose Mora-Almanza, een mitella Globalink-stagiair die met de studie aan de KPU werkte.

“Verhoogd lichaamsvet kan worden gekoppeld aan een grotere ontsteking. Opkomend onderzoek suggereert dat sommige angststoornissen kunnen worden gekoppeld aan ontsteking”, zegt Davison.

Andere factoren geassocieerd met angststoornissen bij middelbare leeftijd en oudere Canadezen

Naast maatregelen voor voeding en lichaamssamenstelling verschilde de prevalentie van angststoornissen ook per geslacht, burgerlijke staat, inkomen, immigrantenstatus en verschillende gezondheidsproblemen.

Een op de negen vrouwen had een angststoornis vergeleken met een op de vijftien mannen.

“Onze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek dat ook heeft aangetoond dat vrouwen gevoeliger zijn voor angststoornissen dan mannen”, zegt co-auteur Karen Kobayashi, professor aan de afdeling Sociologie en een onderzoeksfiliaal bij het Institute on Aging & Lifelong Health aan de universiteit van Victoria.

De prevalentie van angststoornissen bij degenen die altijd single waren geweest (13,9%) was veel hoger dan bij degenen die samenwoonden met een partner (7,8%). Ongeveer een op de vijf respondenten met een huishoudinkomen van minder dan $ 20.000 per jaar had angststoornissen, meer dan het dubbele van de prevalentie van hun rijkere leeftijdsgenoten.

“We waren niet verrast om te ontdekken dat mensen in armoede zo’n hoge prevalentie van angststoornissen hadden; worstelen met het betalen van basics zoals voedsel en huisvesting veroorzaakt niet-aflatende stress en is inherent angst opwekkend”, zegt co-auteur Hongmei Tong, universitair docent sociaal Werk aan de MacEwan University in Edmonton.

Individuen met drie of meer gezondheidsproblemen hadden vijf keer de prevalentie van angststoornissen in vergelijking met mensen zonder chronische aandoeningen (16,4% versus 3%). Degenen met chronische pijn hadden het dubbele van de prevalentie van angststoornissen in vergelijking met degenen die pijnvrij waren.

“Chronische pijn en meerdere gezondheidsproblemen maken het leven erg onvoorspelbaar en kunnen angst veroorzaken. Men weet nooit of gezondheidsproblemen het werk of de gezinsverantwoordelijkheden zullen hinderen en veel activiteiten worden uitdagender en tijdrovend”, zegt co-auteur Shen (Lamson) Lin , een promovendus aan de Factor-Inwentash Faculteit voor sociaal werk van de Universiteit van Toronto (FIFSW).

Immigranten naar Canada hadden een lagere prevalentie van angststoornissen in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in Canada (6,4% versus 9,3%).