Relatie antibiotica vóór 2e levensjaar en problemen kindertijd

In een retrospectieve casestudie ontdekten onderzoekers van de Mayo Clinic dat antibiotica, toegediend aan jonger dan 2-jarige kinderen, in verband staat met verschillende langdurige ziektes of aandoeningen, variërend van allergiën tot obesitas. De uitkomsten verschijnen in Mayo Clinic Proceedings.

M.b.v. gezondheidsgegevens uit het Rochester Epidemiology Project, een samenwerkingsverband op het gebied van bevolkingsonderzoek in Minnesota en Wisconsin, analyseerden onderzoekers gegevens van meer dan 14.500 kinderen. Ca. 70% van de kinderen kreeg minstens één behandeling met antibiotica voor ziektes vóór hun 2e levensjaar. Kinderen die meerdere antibioticabehandelingen kregen hadden meer kans op veelvoudige ziektes of aandoeningen tijdens hun latere jeugd.

Soorten en terugkerende ziektes varieerden, afhankelijk van leeftijd, soort medicatie, dosering en doses. Er waren ook wat verschillen tussen jongens en meisjes. Aandoeningen die in verband gebracht werden met vroeg gebruik van antibiotica waren o.a. astma, allergische rinitis, gewichtsproblemen en obesitas, voedselallergieën, adhd, coeliakie en atopische dermatitis. De onderzoekers speculeren dat zelfs het tijdelijke effect van antibiotica op het microbioom, de microbensamenstelling in het lichaam, langdurige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

‘We willen benadrukken dat dit onderzoek verbanden aantoont, en geen oorzaken van deze aandoeningen,’ zegt Nathan LeBrasseur, PhD, onderzoeker bij het Robert and Arlene Kogod Center on Aging van de Mayo Clinic, en senior auteur van het onderzoek. ‘Deze uitkomsten bieden de kans om toekomstig onderzoek toe te spitsen op het vaststellen van een meer betrouwbare en veiliger aanpak wat betreft timing, dosering en soorten antibiotica voor kinderen in deze leeftijdsgroep.’

Hoewel recente gegevens een verhoging van de in de studie gemelde aandoeningen tijdens de kindertijd aantonen, weten experts niet precies waarom. Anders dan multimedicatie resistentie, wordt het gebruik van antibiotica door de meeste kinderartsen verondersteld veilig te zijn.

Het uiteindelijke doel van de onderzoekers is ook om artsen te voorzien van praktische richtlijnen over de veiligste manieren voor het gebruik van antibiotica bij kleine kinderen.

Vertaling: Ellen Lam