Refluxziekte kan risico op kanker van strottenhoofd en slokdarm verhogen

Resultaten van een grote prospectieve studie geven aan dat gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), die ook symptomen van brandend maagzuur veroorzaakt, verband houdt met een hoger risico op verschillende soorten kanker van het strottenhoofd (of strottenhoofd) en de slokdarm. De studie is vroeg online gepubliceerd in CANCER, een peer-reviewed tijdschrift van de American Cancer Society.

GERD, een gastro-intestinale aandoening die ongeveer 20 procent van de Amerikaanse volwassenen treft, treedt op wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm, waar het weefselschade kan veroorzaken. Onderzoek wijst uit dat deze schade patiënten het risico kan geven om een ​​type kanker te ontwikkelen dat slokdarmadenocarcinoom wordt genoemd.

Om aanvullende inzichten te verschaffen over deze link en mogelijke links naar andere soorten kanker, onderzocht een team onder leiding van Christian C. Abnet, PhD, van het National Cancer Institute, onderdeel van de National Institutes of Health (NIH), informatie over 490.605 ingeschreven volwassenen in de NIH-AARP Diet and Health Study, een prospectieve studie die in 1995-1996 vragenlijsten verstuurde naar 3,5 miljoen AARP-leden tussen de 50 en 71 jaar die woonden in Californië, Florida, Louisiana, New Jersey, North Carolina of Pennsylvania , of in de grootstedelijke gebieden van Atlanta, Georgia en Detroit, Michigan.

Met behulp van Medicare-claimgegevens schatten de onderzoekers dat 24 procent van de deelnemers een voorgeschiedenis van GERD had. In de daaropvolgende 16 jaar nadat de deelnemers zich bij het onderzoek hadden aangesloten, ontwikkelden 931 patiënten slokdarmadenocarcinoom, 876 ontwikkelden larynx plaveiselcelcarcinoom en 301 ontwikkelden slokdarmplaveiselcelcarcinoom. Mensen met GERD hadden ongeveer een twee keer hoger risico op het ontwikkelen van elk van deze soorten kanker, en het verhoogde risico was vergelijkbaar in groepen ingedeeld naar geslacht, rookstatus en alcoholgebruik. De onderzoekers waren in staat om de resultaten te repliceren toen ze de analyses beperkten tot de Medicare-gegevenssubset van 107.258 volwassenen.

Het team schatte dat ongeveer 17 procent van deze kankers in het strottenhoofd en de slokdarm verband houdt met GERD.

“Deze studie alleen is niet voldoende om te resulteren in specifieke acties van het publiek. Er is aanvullend onderzoek nodig om deze bevindingen te herhalen en GERD vast te stellen als een risicofactor voor kanker en andere ziekten”, zei Dr. Abnet. “Toekomstige studies zijn nodig om te evalueren of behandelingen gericht op GERD-symptomen de schijnbare risico’s zullen veranderen.”