Postpartumdepressie kan drie jaar na de bevalling aanhouden

Een studie van de National Institutes of Health onder 5.000 vrouwen heeft uitgewezen dat ongeveer 1 op de 4 op een bepaald moment in de drie jaar na de bevalling hoge niveaus van depressieve symptomen ervoer. De rest van de vrouwen ervoer gedurende de periode van drie jaar een lage mate van depressie. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) van de NIH. Het verschijnt in het tijdschrift Pediatrics.

De American Academy of Pediatrics beveelt kinderartsen aan om moeders te screenen op postpartumdepressie bij bezoeken aan een goed kind één, twee, vier en zes maanden na de bevalling. Onderzoekers identificeerden vier trajecten van postpartum depressieve symptomen en de factoren die het risico van een vrouw op verhoogde symptomen kunnen verhogen. De bevindingen suggereren dat verlenging van de screening op postpartum depressieve symptomen tot ten minste twee jaar na de bevalling gunstig kan zijn, schrijven de auteurs.

“Onze studie geeft aan dat zes maanden misschien niet lang genoeg zijn om depressieve symptomen te peilen”, zegt Diane Putnick, Ph.D., de eerste auteur en een stafwetenschapper bij de NICHD Epidemiology Branch. “Deze langetermijngegevens zijn essentieel voor het verbeteren van ons begrip van de geestelijke gezondheid van moeders, waarvan we weten dat het cruciaal is voor het welzijn en de ontwikkeling van haar kind.”

De onderzoekers analyseerden gegevens van de Upstate KIDS-studie, waaronder baby’s geboren tussen 2008 en 2010 uit 57 provincies in de staat New York. De studie volgde 5.000 vrouwen gedurende drie jaar nadat hun kinderen waren geboren.

Onderzoekers beoordeelden de symptomen van vrouwen door middel van een korte, vijfdelige vragenlijst over depressiescreening, maar de studie stelde geen klinische diagnose van depressie bij de vrouwen. Vrouwen met onderliggende aandoeningen, zoals stemmingsstoornissen en / of zwangerschapsdiabetes, hadden meer kans op meer depressieve symptomen die gedurende de onderzoeksperiode aanhielden.

De onderzoekers merkten op dat de deelnemers aan de studie voornamelijk blanke, niet-Spaanse vrouwen waren. Toekomstige studies zouden een meer diverse, brede populatie moeten omvatten om meer inclusieve gegevens over postpartumdepressie te bieden, zei Dr. Putnick.

Links