Populariteit van e-sigaretten op Instagram groeit nog steeds

Een eerste in zijn soort onderzoek van meer dan 200.000 Instagram berichten heeft  aangetoond dat positieve hashtags voor vapen 10.000 keer vaker worden gebruikt dan een FDA voorlichtingscampagne hashtag, wat duidt op beperkte effecten van de campagne.

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Frontiers in Communication overtreffen promotionele vapen Instagram berichten het aantal anti vapen met een verhouding van 10.000 tot 1.

Ondanks de bewustmakingscampagne ‘The Real Cost’ die de FDA in 2018 lanceerde, gebruikt naar schatting bijna een derde van de Amerikaanse tieners e-sigaretten. De huidige studie benadrukt de beperkte impact van de FDA campagne, terwijl ook diepgaand leren wordt gebruikt – een kunstmatige intelligentie methode – om de marketingtactieken van vapen door de bedrijven beter te begrijpen.

“Amerikaanse functionarissen voor volksgezondheid noemen vapen onder jongeren een epidemie en hebben veel moeite gedaan om dit te stoppen met de anti vaping campagne  #TheRealCost anti-vaping campaign,” zegt Julia Vassey van de Universiteit van Californië, Berkeley, in de Verenigde Staten.  “Maar deze sterke onbalans in het aantal berichten heeft de FDA boodschap overweldigd door de marketing van de vape merken. ”

Veel tieners beschouwen e-sigaretten gezonder dan conventionele sigaretten, maar vapen wordt geassocieerd met ontsteking, verminderde immuun respons en ademhalingsproblemen. Om verder te begrijpen hoe vapen wordt waargenomen op sociale media, verzamelden Vassey en haar medewerkers bij het UC Berkeley Center for Integrative Research on Childhood Leukemia and the Environment (CIRCLE) 245.894 Instagram berichten van voor en tijdens  de lancering van de #TheRealCost Campaign. Het team nam ook interviews af met vijf propagandisten en acht universiteitsleeftijd gebruikers van sociale media.

“We hebben ons gericht op Instagram omdat dit medium het belangrijkste platform is voor de propagandisten van vapen,”, zegt Vassey.” Op basis van de resultaten blijkt de FDA anti vapen campagne niet erg populair te zijn en we zagen opmerkingen van Instagram gebruikers die de FDA claims over schadelijke gezondheidseffecten van nicotine betwisten en de campagne propaganda noemen.”

In tegenstelling tot de bedoelingen van de FDA vonden Vassey en haar collega’s  dat berichten over vaping, na de lancering van de campagne, zes keer zoveel meer meer dan 100 likes kregen. Belangrijk is dat er werd gesuggereerd dat de campagne werd gelanceerd om mensen bang te maken in plaats van begeleiding te bieden bij het stoppen met vapen.

Door gemeenschappelijke thema’s over de Instagram-afbeeldingen te analyseren, konden de onderzoekers ontdekken dat meer dan 70% e-sappen en toevoegingen bevatten met meer nicotineconcentraties die vaak populair zijn bij beginnende gebruikers.  Dat bleek ook uit de analysegegevens die werden gedeeld door de vaping  propagandisten die stelden dat veel van hun volgelingen minderjarig waren (13 tot 17 jaar oud). De resultaten van deze studie waren beperkt tot Instagram en verder zijn de onderzoekers van plan na te gaan hoe de inhoud aanzet tot daadwerkelijk vapen.

“We hopen dat de bevindingen de regelgevers van volksgezondheid zullen informeren over de populairste kanalen die worden gebruikt om vapen te promoten bij minderjarigen en zulle helpen bij het bestrijden van de marketing gericht naar jongeren,” zegt Vassey.” Deze studie kan er ook toe bijdragen richting te geven aan de toekomstige federale en lokale campagne ter bestrijding van anti vaping campagnes.”

Meer informatie

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcomm.2019.00075/full

Vertaling: Andre Teirlinck