Plantaardig dieet helpt bij astma

Volgens een nieuwe recensie gepubliceerd in Nutrition Reviews kan een plantaardig dieet astma helpen voorkomen en beheersen, terwijl zuivel producten en vetrijke voedingsmiddelen het risico verhogen.   Astma is een veel voorkomende chronische aandoening waarbij de luchtwegen smaller worden en ontsteken wat soms leidt tot ademhalings moeilijkheden, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid.

“Astma is een aandoening die meer dan 25 miljoen Amerikanen treft en hen helaas kwetsbaarder maakt voor COVID-19″, zegt studie auteur Hana Kahleova, MD, PhD, directeur klinisch onderzoek voor Physicians Commitee. ‘Dit onderzoek biedt hoop dat veranderingen in het dieet nuttig kunnen zijn.”

Onderzoekers bij de Physicians Committee for Responsible Medicine onderzochten het bewijsmateriaal met betrekking tot voeding en astma en vonden dat fruit, groenten, volle granen en ander vezelrijk voedsel gunstig is terwijl zuivelproducten en voedsel rijk aan verzadigd vet schadelijk zijn.

De recensie auteurs benadrukken een onderzoeksbevinding dat in vergelijking met een controlegroep, astmapatiënten die acht uur lang een plantaardig dieet volgden weken lang minder astma medicatie moesten gebruiken en minder ernstige en minder frequent symptomen ervaarden. In een ander onderzoek ondervonden astmapatiënten die een jaar lang een plantaardig dieet volgden verbeteringen in vitaliteit – een maat voor het volume van lucht die de patiënten kunnen verwerken.

De auteurs suggereren dat een plantaardig dieet gunstig is omdat het heeft aangetoond dat het systemische ontsteking vermindert, die astma kan verergeren.  Plantaardige diëten bevatten ook veel vezels, wat positief is voor de verbetering van de longfunctie. De onderzoekers benadrukken verder dat de antioxidanten en flavonoïden die worden aangetroffen in plantaardig voedsel een beschermend effect kunnen hebben.

Uit de beoordeling blijkt ook dat zuivelconsumptie het risico op astma kan verhogen en de symptomen verergeren. Een studie uit 2015 wees uit dat kinderen die de meeste zuivelproducten consumeerden een grotere kans hadden op het ontwikkelen van astma. In een ander onderzoek werden kinderen met astma in één van de controlegroepen geplaatst, waar geen dieet werd gevolgd, of in een experimentele groep waar zuivel en eieren werden gegeten gedurende acht weken. Na het elimineren van zuivel in de experimentele groep ervaarden de kinderen een verbetering van 22% in de piek expiratoire stroomsnelheid – een maat van hoe snel de kinderen konden uitademen – terwijl de kinderen in de controle groep een afname vertoonden van 0,6%.

Hoge vetinname, consumptie van verzadigd vet en weinig vezels werden ook geassocieerd met luchtwegen ontsteking en verslechterde longfunctie bij astma patiënten.

“Dit baanbrekend onderzoek toont aan dat het vullen van onze borden met plantaardig voedsel – en het vermijden van zuivelproducten en andere vetrijke producten – een krachtig hulpmiddel kan zijn bij het voorkomen en beheersen van astma”, zegt Dr. Kahleova.

Tijdens de pandemie van COVID-19 sporen de Centers for Disease Control and Prevention mensen met astma aan om een voorraad aan te leggen, indien nodig astma medicatie te nemen, drukte te vermijden en een goede hygiëne na te streven.

Vertaling: Andre Teirlinck