Opioïden voor chronische niet-kankerpijn verdubbeld in kwart eeuw

Uit een evaluatie van 24 jaar wereldwijd onderzoek is gebleken dat het voorschrijven van opioïden tussen 1991-2015 is verdubbeld, waarbij de vraag het meest voorkomt bij chronische aandoeningen zoals chronische lage rugpijn, vindt onderzoek bij de Universiteit van Warwick.

Het aantal mensen met chronische niet-kankerpijn voorgeschreven wereldwijd een opioïde medicijn nam toe in de afgelopen tweeëneenhalve decennia. Maar er was slechts een klein aantal studies dat receptgegevens buiten de Verenigde Staten rapporteerde, vindt onderzoek onder leiding van de Universiteit van Sydney.

Chronische pijn die geen verband houdt met kanker omvat aandoeningen zoals chronische lage rugpijn, artrose en reumatoïde artritis.

De onderzoekers wijzen op richtlijnen zoals die van de Centers of Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten die het gebruik van opioïden ontmoedigen om chronische niet-kankerpijn te behandelen vanwege zorgen over schadelijke effecten en het gebrek aan bewijs over effectiviteit. Het gebruik van opioïden in de VS en sterfgevallen door overdoses en verslaving zouden epidemische proporties hebben bereikt.

De systematische review van studies over de hele wereld is de eerste om de literatuur te onderzoeken over de mate waarin opioïde pijnstillers worden voorgeschreven om mensen met chronische pijnaandoeningen te behandelen.

De bevindingen worden vandaag gepubliceerd in het high-impact Journal of Internal Medicine.

Het onderzoek omvatte acht landen en evalueerde 42 gepubliceerde studies met 5.059.098 mensen met chronische pijnaandoeningen (anders dan kanker).

Tweederde van de studies kwam uit de VS; één studie kwam uit Australië en de andere studies kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, India, Spanje, Denemarken en Canada.

Professor Martin Underwood van Warwick Clinical Trials Unit, die deel uitmaakte van het team achter dit werk, merkte op: “Het beste advies is dat opioïde medicijnen niet routinematig mogen worden gebruikt voor niet-kankerpijn. Dat wereldwijd een op de drie mensen die een arts bezoeken voor niet-kankerpijn, een opioïde medicijn wordt voorgeschreven, en velen een sterke opioïde, is een grote zorg. ”

Hoofdauteur Dr. Stephanie Mathieson van het Institute for Musculoskeletal Health van de Universiteit van Sydney zegt dat in de periode 1991-2015 het voorschrijven van opioïde medicijnen aanzienlijk is toegenomen.

In de vroege studies werden opioïde medicijnen voorgeschreven aan ongeveer 20 procent van de patiënten die chronische pijn ervaren, maar de latere studies rapporteren percentages van meer dan 40 procent.

“Gedurende deze periode kreeg gemiddeld ongeveer 30 procent van de mensen met chronische pijn een opioïde medicijn voorgeschreven,” zei Dr. Mathieson, van de School of Public Health van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheid.

“We merkten op dat een groter deel van de mensen een sterk opioïde medicijn voorgeschreven kreeg, zoals oxycodon, vergeleken met zwakke pijnstillende opioïden.”