Oost- en West-Duitsland vertonen 30 jaar na hereniging gezondheidsverschillen

Oost-Duitsland heeft veel meer ziekenhuisopnames wegens hartfalen in vergelijking met West-Duitsland ondanks een landelijke gezondheidszorg, volgens onderzoek dat vandaag is gepresenteerd op HFA Discoveries, een wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology (ESC) .

Hartfalen is de meest voorkomende reden voor ziekenhuisopnames en is verantwoordelijk voor een groot deel van de totale gezondheidsuitgaven voor hart- en vaatziekten in de hele westerse wereld. Een eerdere studie meldde dat het absolute aantal hartfalengerelateerde ziekenhuisopnames in Duitsland tussen 2000 en 2013 met 65% is gestegen.

“Vóór de hereniging in 1990 hadden Oost- en West-Duitsland niet alleen heel verschillende sociale en economische systemen, maar ook verschillende gezondheidsstelsels”, zegt professor Marcus Dörr van de Universitaire Geneeskunde Greifswald, Duitsland.

“In Oost-Duitsland werd het systeem bijna volledig door de staat beheerd (bijv. Minder dan 1% van de artsen werkte in de privépraktijk) en er was een aanzienlijk tekort aan technische apparatuur (bijv. Één echoapparaat per 32.000 inwoners in Oost-Duitsland vergeleken met één per 2500 in West-Duitsland), ”vervolgde professor Dörr. “Sinds 1990 hebben beide regio’s hetzelfde federale gezondheidszorgsysteem met meer artsen in de privépraktijk en vergelijkbare klinische zorgpaden.”

Deze studie analyseerde of de verandering naar een gedeeld systeem het aantal en de duur van ziekenhuisopnames en ziekenhuissterfte als gevolg van hartfalen in West- en Oost-Duitsland van 2000 tot 2017 beïnvloedde. De onderzoekers onderzochten ook of de eerder beschreven stijging van hartfalen gerelateerd is ziekenhuisopnames2 gingen door en traden in beide delen van Duitsland gelijk op. Gegevens zijn verkregen van Federal Health Monitoring, een jaarlijkse telling van routinematige klinische gegevens

De onderzoekers ontdekten dat het absolute aantal ziekenhuisopnames als gevolg van hartfalen in Duitsland enorm bleef toenemen en dat er aanzienlijke verschillen waren tussen de regio’s.

In de periode 2000-2017 nam het absolute aantal ziekenhuisopnames als gevolg van hartfalen in heel Duitsland continu toe met 93,9% (van 239.694 tot 464.724 gevallen). Deze stijging was veel sterker in Oost dan in West-Duitsland (+ 118,5% vs. + 88,3%) en was hoger in elk van de deelstaten in Oost-Duitsland dan in elke staat in West-Duitsland.

In dezelfde periode nam het aantal ziekenhuisopnames voor andere diagnoses in heel Duitsland slechts licht toe. Hartfalen was in 2017 de belangrijkste oorzaak van ziektegerelateerde ziekenhuisopname in Duitsland, opnieuw met duidelijke verschillen tussen Oost- en West-Duitsland (stijging van 1,5% tot 2,9% in Oost versus 1,4% tot 2,2% in West-Duitsland).

Terwijl de totale opnameduur in de loop van de tijd continu afnam, nam het totale aantal hartfalen gerelateerde ziekenhuisdagen toe met 50,6% in Oost en met 34,6% in West-Duitsland.

In 2017 bleef hartfalen verreweg de belangrijkste oorzaak van overlijden in het ziekenhuis in Duitsland, goed voor 8,2% van de sterfgevallen. Opnieuw waren er in Oost-Duitsland aanzienlijk hogere sterftecijfers in het ziekenhuis (respectievelijk 64 en 65 sterfgevallen per 100.000 inwoners in 2000 en 2017; een stijging van 1,6%) in vergelijking met West-Duitsland (39 en 43 sterfgevallen per 100.000 inwoners in Respectievelijk 2000 en 2017; een stijging van 10,3%).

Professor Dörr zei: “Aangezien Oost- en West-Duitsland begonnen met verschillende gezondheidszorgsystemen, veronderstelden we dat ziekenhuispatronen voor hartfalen na hereniging op één lijn zouden komen. Deze hypothese moest worden afgewezen en in feite werd het tegendeel gevonden. ”

Hij merkte op dat de waargenomen verschillen niet verklaard kunnen worden door de verschillende leeftijdsstructuren in Oost en West. De gemiddelde leeftijd van de bevolking in Oost-Duitsland is vier jaar ouder dan de westerse tegenhanger, maar de verschillen in parameters die verband houden met hartfalen waren vergelijkbaar na standaardisatie voor leeftijd en waren vergelijkbaar in verschillende leeftijdsgroepen.

“Een mogelijke verklaring voor onze bevindingen kan worden gevonden in de gevarieerde prevalentie van risicofactoren die van invloed zijn op de ontwikkeling, progressie en daarmee ziekenhuisopname van hartfalen”, aldus professor Dörr. “Uit eerder onderzoek is zelfs gebleken dat bijvoorbeeld hypertensie, diabetes 4, 5 en obesitas6 veel vaker voorkomen in Oost dan in West-Duitsland.”

“Bovendien kunnen verschillen in de structuur van de patiëntenzorg de verschillen ten minste gedeeltelijk verklaren”, voegde hij eraan toe. ‘Aangenomen kan worden dat in beide delen van Duitsland nog niet alle structuren en trajecten van de nationale gezondheidszorg zijn overgenomen.’

Professor Dörr concludeerde: “Er is meer onderzoek nodig om de enorme verschillen tussen Oost- en West-Duitsland te verklaren. Verder is het van groot belang om na te gaan of dergelijke regionale verschillen in andere Europese landen bestaan. Uiteindelijk moet het doel zijn om oplossingen te ontwikkelen en te implementeren die de zorg voor hartfalen in heel Europa verbeteren om deze verwoesting te verzachten.