Ongecontroleerde online marketing van e-sigaretten die jongeren in gevaar brengt

Slechts 10 procent van de Nieuw-Zeelandse websites die vape producten verkopen, vereist een bewijs van leeftijd vóór aankoop, hebben onderzoekers van de Universiteit van Otago, Wellington ontdekt. In een artikel gepubliceerd in het New Zealand Medical Journal onderzoeken de onderzoekers de online verkoop en marketing van e-sigaretten en kijken ze naar de aanwezigheid van beveiligingen om kinderen te beschermen tegen experimenten en opname.

De onderzoekers vonden 59 Nieuw-Zeelandse websites die e-sigaretten verkopen. Hiervan had 68 procent geen detecteerbare gezondheidswaarschuwingen en slechts 25 procent noemde nicotineverslaving. Hoofdauteur Nivy Gurram zegt dat online retailers onvoldoende gezondheidsinformatie verstrekken aan consumenten en voorkomen dat kinderen en jongeren toegang krijgen tot hun websites.

De meeste websites (92 procent) gebruikten ten minste één sociale netwerksite als onderdeel van hun marketing, waaronder Facebook (90 procent), Instagram (61 procent) en Twitter (39 procent). Van de 52 toegankelijke YouTube-video’s die zijn gekoppeld aan de verkoopwebsites van Nieuw-Zeeland, hadden geen enkele gezondheids- of verslavingswaarschuwingen.

Bron: Universiteit van Otago