Onderzoekers doen ontdekking mbt eczeem

Atopische dermatitis, een chronische ontstekingsziekte, treft elk jaar ongeveer 30 miljoen Amerikanen. Het is de meest voorkomende oorzaak van eczeem, een aandoening die wordt gekenmerkt door ondraaglijke jeukende, schilferige plekken op de huid.

Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv identificeert de precieze receptorketen die betrokken is bij de ontwikkeling van atopische dermatitis. De onderzoekers hopen op basis van dit onderzoek een antilichaam te ontwikkelen om een ​​therapeutisch medicijn te maken.

Onderzoek voor de studie werd geleid door prof. Ariel Munitz van de Afdeling Klinische Microbiologie en Immunologie aan TAU’s Sackler School of Medicine en Prof. Itai Benhar van de School voor Moleculaire Celbiologie en Biotechnologie aan TAU’s George S. Wise Faculteit voor Life Sciences en hun promovendi Almog Bitton en Shmuel Avlas. Het werd gepubliceerd in Science Immunology op 14 februari.

“Atopische dermatitis is een ernstige, chronische aandoening die meestal wordt ontdekt in de kindertijd. Het wordt ook geassocieerd met de ontwikkeling van allergische aandoeningen zoals astma,” legt prof. Munitz uit. “We hebben nu de keten van receptoren geïdentificeerd die betrokken zijn bij de pathologie van deze chronische aandoening die zoveel miljoenen mensen belast, en niet te vergeten gezondheidssystemen wereldwijd.”

De klinische symptomen van atopische dermatitis worden veroorzaakt door twee eiwitten, die worden geassocieerd met meerdere allergische aandoeningen: interleukin 4 (IL-4) en interleukin 13 (IL-13). “De rol van deze eiwitten is zo belangrijk dat veel farmaceutische bedrijven ze hebben gericht op de ontwikkeling van geneesmiddelen voor atopische dermatitis en voor astma,” zegt prof. Munitz. “In feite heeft de FDA onlangs het gebruik van een anti-IL-4-receptorantilichaam goedgekeurd voor de behandeling van deze aandoening.”

Terwijl IL-4 en IL-13 atopische dermatitis mediëren, was de precieze bijdrage van elk van deze eiwitten aan de ontwikkeling van de ziekte onbekend. Beide eiwitten gebruiken een gecompliceerde, vaak overlappende en complexe set receptoren om hun activiteiten te bemiddelen.

In een poging de pathologie van atopische dermatitis beter te begrijpen en nieuwe geneesmiddeldoelen voor de behandeling van de aandoening te identificeren, probeerden de TAU-onderzoekers de precieze bijdrage van IL-4 versus die van IL-13 bij atopische dermatitis te identificeren. Om dit te doen, gebruikten ze muismodellen die de specifieke receptorketen misten: IL-13-receptor α 1, evenals verschillende preklinische muismodellen van atopische dermatitis.

“We hebben vastgesteld dat de alfa-keten van de IL-13-receptor een cruciale rol speelt bij atopische dermatitis,” zegt prof. Benhar. “In feite tonen we aan dat IL-13Ra1-muizen die de IL-13-receptor al missen, de ziekte helemaal niet ontwikkelen.

“Ten slotte hebben we aangetoond dat een nieuw gegenereerd antilichaam in staat was atopische dermatitis bij muizen te verminderen. Om onze bevindingen te vertalen in menselijke atopische dermatitis, hebben we een nieuw antilichaam gegenereerd dat is gericht op de menselijke IL-13-receptor α 1 en hebben we aangetoond dat dit antilichaam kan dienen als een prototype om de ziekte te behandelen, evenals andere allergische aandoeningen zoals astma of eosinofiele oesofagitis, “concludeert prof. Benhar.