Onderzoek naar borstvoeding en COVID-19

De University of California San Diego (UC San Diego) en de Family Larsson-Rosenquist Foundation (FLRF) bundelen hun krachten om dringend noodzakelijke onderzoeken te starten naar borstvoeding en moedermelk in verband met COVID- 19.

FLRF doneert 100.000 CHF in een versneld, onbureaucratisch proces om onderzoekers van het Larsson-Rosenquist Foundation Mother-Milk-Infant Center of Research Excellence (LRF MOMI CORE) van UC San Diego te helpen, als onderdeel van een groter consortium, om twee cruciale vragen te beantwoorden:

• Wordt COVID-19 overgedragen via moedermelk?
• Kan moedermelk zuigelingen beschermen tegen COVID-19?

Als een van de enige filantropieën ter wereld die zich toeleggen op borstvoeding en moedermelk, is FLRF van mening dat het de verantwoordelijkheid van de Stichting is om te doen wat ze kan om wetenschappers te helpen deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Deze donatie is een eerste stap op weg naar het genereren van initiële gegevens en het afronden van de huidige richtlijnen van wereldwijde gezondheidsorganisaties. Een samenvatting van de begeleiding van deze organisaties is hier beschikbaar.

Borstvoeding is essentieel voor een optimale gezondheid van moeder en kind. In deze buitengewone tijden hebben gezondheidswerkers betrouwbare informatie nodig om zowel de praktijk van het geven van borstvoeding te beschermen als om de gezondheid van moeders die borstvoeding geven en hun kinderen te verzekeren tijdens deze ongekende pandemie.

UC San Diego en FLRF hebben in 2017 LRF MOMI CORE opgericht om te leren hoe moedermelk kan helpen bij het behandelen en voorkomen van enkele van ‘s werelds meest dodelijke ziekten. Zo is LRF MOMI CORE bijzonder goed gepositioneerd om deze dringend noodzakelijke onderzoeken onmiddellijk samen met andere excellente onderzoeksorganisaties wereldwijd te starten.

‘We weten al dat moedermelk eigenschappen bevat die zuigelingen helpen beschermen tegen ziekten zoals diarree en longinfecties. Nu, in samenwerking met andere onderzoekslaboratoria voor menselijke melk, moeten we dringend bepalen of het antivirale eigenschappen heeft die zuigelingen kunnen beschermen tegen COVID-19. We moeten er ook voor zorgen dat moedermelk niet als vector voor het virus fungeert ”, zegt dr. Lars Bode, professor en hoofdonderzoeker van UC San Diego en directeur van LRF MOMI CORE. “Deze genereuze donatie van FLRF zal ons helpen om onmiddellijk te mobiliseren.”

LRF MOMI CORE zal ook samenwerken met leeftijdsgenoten in hiv-onderzoek om te leren van ervaringen uit het verleden met een ander virus, wat zou kunnen leiden tot een nieuw platform voor het starten van snelle, gecoördineerde onderzoeken om toekomstige gezondheidscrises aan te pakken.

“We hebben de afgelopen vijf jaar overal ter wereld onderzoeksmiddelen van topniveau opgezet, en nu die infrastructuur er is, zijn wij en onze onderzoekspartners beter voorbereid om op een wendbare manier op noodsituaties te reageren”, zegt Göran Larsson , Voorzitter van de raad, FLRF.

“We nemen onze verantwoordelijkheid als filantropie gewijd aan borstvoeding en moedermelk zeer serieus en zijn dankbaar dat we snel kunnen ingrijpen om de onderzoekers, die al belangrijke onderzoeken uitvoeren, te helpen bij het onderzoeken van COVID-19-vragen die op dit moment van cruciaal belang zijn tijd ”, zegt Dr. Katharina Lichtner, Managing Director, FLRF. “We hopen ook dat ons voorbeeld anderen zal inspireren om onverwijld de broodnodige fondsen bij te dragen.”